‘Raar dat mijn uroloog niet weet van mijn verhoogde kans op blaaskanker’

dinsdag 22 september 2015 Leestijd: 1 min.

Anthony Pratt bijgesneden /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

dinsdag 22 september 2015 Leestijd: 1 min.

Onwetendheid, dat is het sleutelwoord als we één van onze tipgevers spreken voor het dossier Ziek door het werk. Niet alleen de brandweerman uit Eindhoven die zich bij ons meldt was onwetend, dat geldt voor ook voor zijn behandelend arts.

We spreken met Antony Pratt. Deze geboren Engelsman is sinds 2001 beroepsbrandweerman na een periode van 4 jaar bij de vrijwillige brandweer. Hij belt met onze tiplijn om te melden dat er bij hem door onze uitzending een kwartje is gevallen. Antony herkent zich in het verhaal van Danny van Gelstwijk. Ook hij heeft blaaskanker gehad, alleen hij heeft nooit geweten dat het mogelijk door zijn werk kwam. En dat doet wat met hem: ‘Ik ga nu anders te werk dan vorige week.’

Jong

‘Ik was 38 toen ik blaaskanker kreeg’, vertelt Antony met een charmant Engels accent. Erg jong voor iemand met blaaskanker. De gemiddelde leeftijd waarop iemand blaaskanker krijgt is 70 jaar, dus de uroloog van Antony vraagt zich af waar het door komt. ‘Er wordt gevraagd of je rookt, maar dat doe ik niet. Ik heb ook verteld dat ik brandweerman ben, maar ze zagen geen link tussen mijn werk en mijn ziekte.’

Pas als Antony onze uitzending ziet, denkt hij weer aan het werk als mogelijke oorzaak. Hij gaat zoeken op internet en ziet vele onderzoeken waar de link tussen kanker en brandweerwerk gelegd worden. ‘Raar dat de urologen die link niet hebben gelegd,’ constateert Antony.

Waarom

De vraag waarom hij op zo’n jonge leeftijd ziek is geworden, houdt Antony al jaren bezig. Mede daarom wil hij weten wat de relatie met zijn werk is. ‘Ik vind het heel belangrijk om te weten of het door mijn werk komt. Ook om te voorkomen dat het mijn collega’s overkomt en zodat we maatregelen kunnen nemen.’

Antony heeft inmiddels contact opgenomen met zijn werkgever en gevraagd of hij met de bedrijfsarts kan spreken. Zijn werkgever toont begrip voor zijn situatie en gaat een afspraak maken met de bedrijfsarts. ‘Ik wil dat het onderzocht wordt,’ zegt de Eindhovense brandweerman. Antony hoopt dat zijn zaak net als die van Danny van Gelstwijk onderzocht kan worden door het Nederlands Centrum van Beroepsziekten.

Tip ons

Om een completer beeld te krijgen van de omvang van het aantal brandweermensen met beroepsziekten, zoeken we nog steeds verhalen. Ben je ziek geworden en vermoed je dat het door het brandweerwerk zou kunnen komen, laat het ons weten. Via het tipformulier of mail naar tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

592 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek