Raad van State draait beroepsverbod arts terug

woensdag 17 september 2014 Leestijd: 1 min.

Presentatie1 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 17 september 2014 Leestijd: 1 min.

De Nederlandse arts Robert Trossel heeft in 2013 onterecht een beroepsverbod opgelegd gekregen van minister van Volksgezondheid Schippers. Dat heeft de Raad van State vandaag bepaald.

Schippers haalde in maart 2013 de inschrijving van Trossel in het Nederlandse BIG-register door nadat een Britse tuchtrechter hem in 2010 een beroepsverbod had opgelegd. Dit vanwege het toepassen van - in het Verenigd Koninkrijk verboden - stamceltherapie. De minister is sinds 2012 wettelijk verplicht de inschrijving van een arts door te halen als die in het buitenland een beroepsverbod krijgt. Trossel was tegen de doorhaling in hoger beroep gegaan.

De mogelijkheid van automatische overname bestond nog niet op het moment dat Trossel werd geschrapt, zo oordeelt de Raad van State. En de behandelingen werden in Nederland toegepast en waren hier toegestaan. Bovendien was de patiƫntveiligheid niet in gevaar omdat er geen tuchtrechtelijke zaken tegen Trossel liepen.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Foute Dokters
Verkenning Research Opnames Uitzending

227 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe kan het dat zorgverleners zonder BIG-registratie of met een beroepsverbod in het buitenland wél in Nederland aan de slag zijn? De Monitor over foute dokters en een falend BIG-register.
Alles over dit onderzoek