Quiz: test nu je kennis over arbeidsongevallen

donderdag 31 augustus 2017 Leestijd: 2 min.

Bron: dreamstime /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 31 augustus 2017 Leestijd: 2 min.

‘Een groot deel van de bedrijfsongevallen is te voorkomen. Er is in ieder geval heel veel van te leren,’ dat zegt onderzoeker Wim Eshuis in ons Dossier Ongelukken op het werk. In de afgelopen weken hebben we veel geleerd van onze tipgevers en professionals over dit onderwerp. Veel informatie was ons niet bekend. Bijvoorbeeld: vallen er steeds minder slachtoffers? En worden alle arbeidsongevallen netjes bij de Inspectie gemeld?

We hebben een quiz gemaakt waarbij jij je kennis kan testen over dit onderwerp.

powered by Typeform

Leuk dat je de quiz hebt gemaakt! LET OP: Onder deze foto vind je de antwoorden van de quiz. Wil je hem nog invullen, scrol dan niet verder naar beneden.

Schermafbeelding 2017-08-31 om 08.24.31.png

Hoeveel dodelijke slachtoffers vielen er in 2016 als gevolg van een arbeidsongeval?
O 105
O 70
O 20
O 55

Moet het volgende arbeidsongeval bij de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) gemeld worden: een man valt tijdens zijn werk als schilder van een ladder en kneust daarbij zijn enkel. Hij gaat naar de EHBO en krijgt daar het advies om naar huis te gaan en rust te houden. Er is geen vermoeden van blijvend letsel.
O Ja
O Nee

Uitleg: Een arbeidsongeval moet bij de Inspectie SZW gemeld worden bij dodelijke afloop, ziekenhuisopname of blijvend letsel.

Waar staat de term RI&E voor?
O Risico-Inventarisatie & Evaluatie
O Regels, Inspectie en Eindproduct
O Risico’s, Inzicht en & Evaluatie
O Risks, Innovation & Evidence

Uitleg: In een risico-inventarisatie en evaluatie onderzoekt de werkgever onder andere de mogelijke risico’s die zijn werknemers lopen op een ongeval en ziekte tijdens het uitoefenen van zijn/haar werk. Dat kan gaan om bijvoorbeeld het gebruik van een ladder, zoals bij tipgever Marcel Stoetzer. Maar de RI&E inventariseert ook de risico’s van werken met gevaarlijke stoffen of de kans op rugklachten door bureauwerk.

In welke sector heb je (relatief) de meeste kans op een arbeidsongeval?
O Vervoer
O Bouw
O Industrie
O Afvalbeheer

Uitleg: In relatieve zin telt het afvalbeheer de meeste slachtoffers van arbeidsongevallen in 2016 lezen we in het jaarverslag van de Inspectie SZW: 167 per 100.000 banen van werknemers. Op de tweede plaats stond de bouwnijverheid, met 158 slachtoffers per 100.000 banen van werknemers. Op de derde plaats staat de landbouw/bosbouw/visserij met bijna 100 slachtoffers per 100.000 banen van werknemers. Op de vierde plaats de industrie met circa 85 slachtoffers per 100.000 banen van werknemers.

Je bent op weg naar je werk en krijgt een ongeval. Is er dan sprake van een arbeidsongeval?
O Ja
O Nee

Uitleg: Als je een ongeval krijgt terwijl je onderweg bent naar je werk, dan is het een prive-ongeval. Een verkeersongeval tijdens je werk is wel een arbeidsongeval.

In hoeveel procent van de gevallen wordt een meldingswaardig arbeidsongeval niet gemeld bij de Inspectie SZW?
O 0-5 %
O 15-30 %
O 30-50 %
O 5-15 %

Wat is volgens onderzoeker Wim Eshuis een van de belangrijkste redenen waardoor het aantal arbeidsongevallen niet afneemt?
O Er is te weinig geld om te investeren in veilig werken
O Er zijn te weinig mensen bij de Inspectie SZW (voormalige arbeidsinspectie)
O Werknemers zijn hardleers en roekeloos
O De wet- en regelgeving is onduidelijk

Wil je meer weten over ons onderzoek Ongelukken op het werk? Lees dan hier verder. Wil je reageren? Mail: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ongelukken op het werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

50 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In 2016 kwamen 70 mensen door arbeidsongevallen om het leven. Het totale aantal slachtoffers van alle soorten ongevallen steeg met 14% ten opzichte van 2015. Hoe kunnen we dit aantal terugdringen?
Alles over dit onderzoek