PvdA wil onafhankelijk instituut beoordeling beroepsziekten

zondag 06 december 2015 Leestijd: 3 min.

Grace Tanamal /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

zondag 06 december 2015 Leestijd: 3 min.

De PvdA wil dat er een onafhankelijk instituut in het leven geroepen wordt dat vast kan stellen of er in bepaalde gevallen sprake is van een beroepsziekte. Dat zegt Tweede Kamerlid Grace Tanamal als reactie op onze uitzending over ons dossier Ziek door mijn werk van vanavond. Nu is het onduidelijk voor werknemers met werk gerelateerde klachten waar ze moeten aankloppen.

Jaarlijks worden naar schatting 50.000 mensen ziek door het werk en overlijden er 3000 mensen als gevolg van beroepsziekten. Dat zijn er 8 per dag. Een onafhankelijk instituut zou veel knelpunten in het systeem voor mensen met een beroepsziekten wegnemen. Het huidige systeem faalt, zo concludeerde Jan Popma van de UvA al eerder. ‘De wereld waarin mensen met een beroepsziekte terecht komen, houdt het midden tussen een doolhof en het kastje-naar-de-muur,’ aldus de onderzoeker arbeidsomstandigheden. Hij steunt het voorstel voor een onafhankelijk instituut.

Door het ontbreken van een onafhankelijke instantie draaien discussies tussen werkgevers en werknemers over beroepsziekten regelmatig uit in een jarenlange juridische strijd, zoals in het geval van Albert Schuurman. De tipgever kreeg vorige week pas na 16 jaar strijd gelijk van de rechter. ‘Ik vind dat een heel goed plan omdat mensen hierdoor beter de mogelijkheid hebben om hun recht te halen,’ zegt PvdA’er Tanamal. ‘Vaak zijn mensen te ziek zijn om ook nog jaren van hun leven te besteden aan het voeren van rechtszaken.’


Uit ons onderzoek blijkt dat het vaak lastig is om aan te tonen wat het verband is tussen ziekte en werk, zeker bij blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Zoals bij dieseldamp waar oud-buschauffeurs Theo van Wijnkoop en Leen Stikvoort van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB ons over tipten. Zij vermoeden dat er al honderden collega’s ziek zijn geworden door dieseldamp of zelfs al zijn overleden.

Ook hun voormalig werkgever het GVB juicht een onafhankelijk instituut toe, want ook voor werkgevers is het lastig om uit te zoeken waar expertise in te huren is. ‘Het zou heel mooi zijn als er vanuit de overheid één loket zou worden geopend, waar je als werkgever en als werknemer dit soort klachten kunt neerleggen,’ aldus Peter Buisman, HR-directeur van het GVB, in de uitzending.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de mogelijkheid van een onafhankelijk instituut laten onderzoeken door Pricewaterhouse Coopers. Het rapport daarover wil de minister volgende jaar met werknemers en werkgevers bespreken.

Tweede Kamer

Wij willen natuurlijk ook weten of er een Kamermeerderheid is voor zo’n onafhankelijk instituut. Na een rondgang blijken SP en GroenLinks voor te zijn. D66 geeft aan het een ‘interessante gedachte’ te vinden ‘die het Kabinet serieus moet overwegen’. Ook de kleine fractie Norbert Klein steunt één loket voor beroepsziektekwesties. Het CDA, ChristenUnie en de PVV hebben geen tijd om het voorstel te bekijken. De SGP heeft een ander excuus om onze vraag niet te beantwoorden:

‘Omdat wij direct noch indirect meewerken aan programma’s op zondag zien we van deelname af.’

Altijd mooi politieke partijen met principes, maar het lijkt toch meer een gelegenheidsargument. De SGP heeft het afgelopen jaar namelijk meerdere malen wel meegewerkt aan berichtgeving van ons programma.

VVD

Coalitiepartner VVD is niet tegen, maar wil zo’n instantie alleen als er een grootscheepse stelselwijziging doorgevoerd wordt. Volgens VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn moet er een onderscheid gemaakt worden tussen beroepsziekten en ziekte en verzuim die ontstaat in je vrije tijd. Nu wordt dat verzuim uit hetzelfde potje betaald. ‘En we denken dat we dat samen moeten oppakken en dat één van de twee dingen doen geen zin heeft,’ aldus de VVD’er.

Het is door de opstelling van de VVD en het ontbreken van een standpunt van de PVV en het CDA maar helemaal de vraag of er een onafhankelijk instituut gaat komen. En zolang de politiek niets onderneemt, kunnen wij nog eindeloos de verhalen zoals die van Albert Schuurman, Kees Ludlage of Alex van Nierop blijven vertellen.

Kijk vanavond naar De Monitor, om 22.35 uur op NPO2. De hele uitzending staat in het teken van beroepsziekten.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek