PvdA: ‘Het moet makkelijker worden om je recht te halen in beroepsziektezaken’

maandag 15 augustus 2016 Leestijd: 1 min.

Presentator Teun van de Keuken in gesprek met Albert Schuurman. /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 15 augustus 2016 Leestijd: 1 min.

Coalitiepartij PvdA wil dat het Expertise Centrum Causaliteit Beroepsziekten dwingender wordt dan op dit moment wordt voorgesteld door minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De PvdA-bewindspersoon wil dat er een expertisecentrum komt om het juridische getouwtrek over de oorzaak van beroepsziekten te voorkomen, zoals in het geval van Albert Schuurman. In ons dossier Ziek door mijn werk volgen we zijn 17 jaar durende strijd tegen zijn voormalig werkgever.

In het programma De Ochtend (KRO-NCRV) op Radio 1 ging PvdA-Kamerlid Grace Tanamal in op de kritiek van onderzoeker Wim Eshuis van de Universiteit van Amsterdam op het plan voor een expertisecentrum. Eshuis vindt dat het centrum een te vrijblijvend karakter heeft. ‘Het is een advies aan de werkgever, de verzekeraar en werknemer of er sprake is van een beroepsziekte. Het advies wordt alleen aangevraagd op verzoek van beide partijen. Dus een werknemer met een beroepsziekte is afhankelijk van de bereidheid van de tegenpartij.’

Grace Tanamal is het eens met Eshuis en vindt dat de positie van het expertisecentrum steviger zou moeten zijn dan nu door de minister in een brief aan de Kamer is beschreven. Zo zou ook een werknemer zelfstandig om een oordeel van het centrum moeten kunnen vragen. ‘Als het aan mij ligt moet het dwingender zijn. Er moet iemand een uitspraak doen of iemand een beroepsziekte heeft of niet. En vervolgens moet het makkelijker zijn om je recht te halen,' aldus Tanamal bij De Ochtend.

Ook ziet het Kamerlid een oplossing in gespecialiseerde rechters die bijvoorbeeld verstand hebben van medische zaken. ‘Uitspraken van de rechter moeten sneller. Dat moet niet iets zijn waar je jaren op moet wachten.’

Voor Albert Schuurman komen de maatregelen te laat. Hij is al 17 jaar aan het strijden om aan te tonen dat zijn hersenbeschadiging en longaandoening veroorzaakt zijn door zijn werk in de steenfabriek. Hoewel de rechter afgelopen juni oordeelde dat hij inderdaad een beroepsziekte heeft, gaat de strijd in hoger beroep door en breekt opnieuw een onzekere periode aan voor Albert.

Tip ons

Heb je ook ervaring met een strijd tegen jouw werkgever of tegen een verzekeraar vanwege een mogelijke beroepsziekte? Laat het ons weten via tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

592 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek