Onderzoek Cultuurcrisis

Psychiatrisch cabaretier Marjolijn van Kooten: “Mensen hebben nu juist behoefte aan troost en relativering”

woensdag 20 mei 2020 Leestijd: 2 min.

Marjolijn van Kooten / De Monitor

Silvia Geurts

Redacteur

silvia.geurts@kro-ncrv.nl

woensdag 20 mei 2020 Leestijd: 2 min.

Theatermakers missen hun publiek, en andersom. Psychiatrisch cabaretier Marjolijn van Kooten vindt het belangrijk om online in contact te blijven met haar publiek. “Veel mensen met angsten en paniek hebben het zwaar nu. Humor is echt een fantastisch medicijn als het gaat om het verlichten van ellende.” 

Sinds een aantal weken verdiepen we ons in de Cultuurcrisis die woedt achter de rode doeken van het theater. Theaters, producenten, impresariaten en artiesten, allen voelen ze de pijn en het gemis van het publiek. Zo ook cabaretier Marjolijn van Kooten. 

Psychiatrisch cabaret

Op dit moment zou Marjolijn op de planken staan met haar derde voorstelling in het genre ‘psychiatrisch cabaret’. Een avond ongestoord lachen om haar ellende. En misschien wel die van jezelf. Haar voorstellingen trekken uitverkochte zalen gevuld met een gemêleerd publiek. Van cabaretliefhebbers tot psychiaters en van huisartsen tot aan mensen met een depressie, angststoornis of paniek. 

“Mijn voorstelling zou nu heel goed van pas komen. Het is een voorstelling voor mensen die bang zijn dat ze een terugval krijgen nadat ze een psychische aandoening hebben gehad en daarvan zijn hersteld. Een zwaar onderwerp, maar het is echt een avond hard lachen. Juist om te relativeren.”

Angststoornis

Zelf had Marjolijn ook lange tijd last van een angststoornis en depressie. Veel verder dan de paar honderd meter van huis naar werk en weer terug kwam ze niet. “Op een gegeven moment durfde ik alleen nog naar de supermarkt, maar dan alleen op een heel rustig tijdstip.” Een aantal jaar geleden werd Marjolijn haar angsten de baas. Wat bleek? Het delen van je donkerste momenten en gedachten helpt. 

“De mensen die in mijn zaal zitten hebben juist nu behoefte aan troost en relativering. Je hoort nu ook van veel mensen dat angst en stress toenemen door het thuiszitten. En ik realiseer me nu pas dat ik dat natuurlijk ook heel erg heb gehad. Dus de angst om van huis te gaan wordt nog eens versterkt doordat je steeds maar thuisblijft. Dan kom je heel snel in een vicieuze cirkel.” 

Café Ongestoord

Om haar publiek een hart onder de riem te steken tijdens deze coronacrisis start ze binnenkort met een online praatcafé, een initiatief gebaseerd op het ‘Frazzled Cafe’ van de Amerikaanse comédienne Ruby Wax. “Ik heb het zelf twee keer gedaan en het hielp mij echt om te weten dat je niet alleen staat.” De Nederlandse naam? ‘Café Ongestoord’, naar haar laatste theatervoorstelling. 

“Ik wil heel graag het taboe doorbreken op psychische aandoeningen, want als je een psychische aandoening hebt dan heb je dat niet alleen die ziekte, maar je hebt ook de schaamte erover. Dat is eigenlijk de helft van de ziekte. Je krijgt dat er gewoon bij. En die schaamte houdt het in stand.”

Hoewel het online café een mooie tussenoplossing is om in contact te blijven met haar publiek, staat Marjolijn het allerliefst zo snel mogelijk weer op het podium. Want praten helpt, maar “humor is echt gewoon een fantastisch medicijn als het gaat om het verlichten van ellende”. 

Ben je benieuwd naar het hele verhaal van Marjolijn van Kooten? Kijk dan maandag 25 mei om 22.15 uur naar De Monitor op NPO2. 

En wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek naar de Cultuurcrisis? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief onder ‘Werk en inkomen’. Dan sturen we je iedere twee weken de laatste artikelen uit het dossier. 

 

Lees meer over

Werk en inkomen Cultuurcrisis
Verkenning Research Opnames Uitzending

62 tips

ontvangen

zzp'ers in de culturele sector

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Silvia Geurts Redacteur
Silvia Geurts is een fanatieke researcher met oog voor kleine verhalen met grote gevolgen. Als verdwaalde Limburger in de Randstad zoekt ze verhalen die tot ver buiten de A10 reiken. Als onderdeel van haar master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam werkte ze bij De Monitor mee aan een uitzending over Verzakte Huizen, met een focus op het aardbevingsgebied Groningen, en een uitzending over zwerfplastic. Daarna kwam ze terug als redacteur en startte ze o.a. een onderzoek naar de krimpende sociale huurvoorraad van Rotterdam.
Lees verder
@silviageurts

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Door de coronacrisis verkeert de culturele sector in zeer zwaar weer. Hoe houdt de sector het hoofd boven water? Zijn de noodmaatregelen van de overheid voldoende?
Alles over dit onderzoek