Onderzoek Maagverkleiningen

Professor Seidell hekelt populariteit maagverkleining: ‘Gevolgen zijn ingrijpend en levenslang’

donderdag 30 januari 2020 Leestijd: 2 min.

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid / Foto: De Monitor

André Nelis

Redacteur

Andre.nelis@kro-ncrv.nl

donderdag 30 januari 2020 Leestijd: 2 min.

Dikke mensen die een maagverkleining zien als een ‘quick fix’ van hun eetprobleem, komen van een koude kermis thuis, waarschuwt hoogleraar Jaap Seidell. Het grijpt diep in de levensstijl van obese mensen in, die bovendien na de operatie levenslang aan hun eetverslaving moeten blijven werken.

We spreken met Seidell voor ons onderzoek naar Obesitas. Seidell ziet de massale belangstelling voor maagverkleiningen, in ons land zo’n 12 duizend ingrepen per jaar, met lede ogen aan. De grootste problemen doen zich voor na de operatie zegt hij: zo is er een grote kans op complicaties zoals maag- en darmstoornissen, voedingstekorten en bovendien: veel mensen worden na enige tijd ook weer zwaar. Dus, zo zegt de hoogleraar voeding en gezondheid, ‘een maagverkleining is als een last resort, een laatste redmiddel, bedoeld voor mensen waar al het andere heeft gefaald’.

  lees ook: Lex verloor 53 kilo in één jaar na een maagverkleining: ’Ik raak geen gehaktbal meer aan’ dinsdag 28 januari

Zware mensen zouden in een vroeg stadium juist een leefstijlprogramma moeten volgen. ‘Het is niet zo dat aan de lopende band bij huisartsen behandelprogramma’s met leefstijl aan mensen met obesitas worden aangeboden. We slaan die stappen heel vaak over. Dat is deels ook de schuld van de zorgverzekeringswet. Het is een schadeverzekering die pas uitkeert als er iets echt heel ernstig mis is. Maar we keren niet uit als je iets preventief wil doen of iets wil voorkomen of uitstellen.’

Maagverkleining = verdienmodel

Daarnaast is zo’n maagoperatie voor ziekenhuizen inmiddels een verdienmodel. Seidell: ’Bedrijfsmatig is leefstijltherapie niet interessant. Operaties wel. Ziekenhuizen ontvangen een ruime vergoeding van de verzekeraar, zo’n 10 tot 12 duizend euro. Dat is veel geld. Die operaties worden steeds makkelijker en korter, de patiënt gaat na een dag weer naar huis. Terwijl, een leefstijlpoli kost alleen maar geld, met een minimale vergoeding. Een diëtiste verdient maar een paar tientjes per uur.’

Een goed leefstijlprogramma waarin ook op de lange termijn wordt voorkomen dat je weer terugvalt in oude gewoontes, dat heeft de hoogleraar nog niet gezien. ‘Als je dezelfde hoeveelheid geld (als voor een operatie, red.) zou besteden om mensen te begeleiden naar een gezondere leefstijl en die ook vol te houden, dan heb je toch een heel ander verhaal, dan de routinematige leefstijlinterventies die worden aangeboden’.

lees ook: ‘Als je niet met psychologische barrières om leert gaan, is een leefstijlverandering gedoemd om te mislukken’ vrijdag 11 januari

Steeds jonger opereren

Seidell trekt een vergelijking met diabetes: ’We weten dat we bij mensen met een hoog risico op diabetes – en dat hebben heel veel mensen ouder dan 50 jaar – door een niet al te ingrijpende leefstijlinterventie, diabetes 10 jaar kunnen uitstellen. Dat scheelt enorm, kost niet veel geld en niet veel inspanning. Maar dat wordt eigenlijk niet gedaan, we wachten tot mensen extreme obesitas hebben, met veel complicaties. En dan is er eigenlijk geen andere optie meer dan die chirurgie.’

Bovendien ziet de hoogleraar een tendens om op steeds jongere leeftijd en met minder overgewicht ook al een maagverkleining aan te bieden. ‘Dat zou dan eigenlijk alleen maar moeten als ze echt ook alles al geprobeerd hebben. Maar dat is bijna nooit het geval. Bovendien weten we heel weinig over de langetermijnconsequenties, wat het doet met de groei en hormonale ontwikkeling.’

 Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Obesitas
Verkenning Research Opnames Uitzending

Obesitas

Uitzending

Hoe maken we onze omgeving gezonder in de strijd tegen overgewicht?

Deel jouw ervaring 62 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 03 februari 2020 om 22:15  NPO2

632 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

André Nelis Redacteur
Al op 12-jarige leeftijd werd het journalistenvirus in mij actief, toen ik in de brugklas met studenten van de School voor Journalistiek een krant mocht maken. Nadat ik zelf de opleiding had voltooid kwam ik al snel bij Brandpunt terecht, waar ik mijn liefde voor de reportage ten volle kon uitleven. De laatste jaren heb ik me verder geschoold in de onderzoeksjournalistiek, bij Zembla en documentaireseries als ‘Achter de Dijken’ en ‘De Villamoord’ , en nu bij De Monitor. Op zoek naar de verhalen achter de feiten.
Lees verder

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De helft van de Nederlanders is te dik. Dit aantal blijft maar groeien. De zorgkosten nemen hierdoor alleen maar toe. ‘Elk pondje gaat door het mondje’, wordt vaak gezegd. Is het een kwestie van ei...
Alles over dit onderzoek