Problemen pensionado’s met inschrijving in gemeentelijke basisregistratie: ‘Ons nieuwe chalet staat alweer te koop’

maandag 10 december 2018 Leestijd: 4 min.

Chalets op recreatiepark / De Monitor

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

maandag 10 december 2018 Leestijd: 4 min.

‘De stress maakt je kapot’, vertelt Ineke. ‘Ik zit steeds bij de huisarts.’ De spanningen komen door het gedwongen vertrek van Ineke en haar man Wim uit hun recreatiewoning. Doen zij dat niet dan hangt ze een dwangsom van 30.000 euro boven het hoofd. Niet bepaald wat zij voor ogen hadden toen zij 2,5 jaar geleden hun koopwoning verkochten en inruilden voor een chalet op de Veluwe. Het probleem begint als de gemeente waar het park ligt, weigert ze in te schrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) omdat permanent wonen op het chaletpark niet mag.

‘Het is een heel mooi, keurig onderhouden park, maar er zitten wat haken en ogen aan’, aldus Ineke. En dat blijkt nog een understatement voor de problemen waar zij tegenaan lopen als zij zich proberen in te schrijven op een ander adres. We spreken Ineke en Wim voor ons onderzoek Woonproblemen.

lees ook: ‘Ik heb gehuild van onmacht toen de gemeente mij niet wilde helpen’ woensdag 21 november  

Hoe kwam het zover?

Het stel besluit een paar jaar geleden hun woning te verkopen omdat zij sinds het pensioen van Wim vier tot zes maanden per jaar met hun camper in het buitenland zijn om te overwinteren. Daarvoor in de plaats kopen ze een chalet op een park met recreatiewoningen. Wim: ‘De kosten van ons koophuis liepen allemaal door als wij weg waren en we hoeven nu geen andere mensen op te zadelen met onze post en onderhoud van de tuin.’ De keuze valt op een recreatiepark waar zij hun camper op het perceel kwijt kunnen. In de maanden dat zij niet in het buitenland zijn, zijn zij grotendeels in hun chalet te vinden.

Dat lijkt aanvankelijk geen probleem. ‘Bij de koop van de kavel werd gezegd dat je er 365 dagen per jaar mag verblijven’, vertelt Ineke. Maar zodra zij zich bij de gemeente willen inschrijven op het adres van het park, laat die weten dat zij zich alleen op een hoofdadres kunnen inschrijven, een adres waar zij het grootste deel van de tijd wonen. ‘Een hoofdadres hebben we niet omdat je dan een huur- of koophuis moet hebben. Dat hebben we net verkocht.’

We zoeken contact met Nico Fokkema, juridisch adviseur van de Belangenvereniging Vrij Wonen (BVVW), die hen adviseert bij hun zaak. De BVVW staat meer mensen bij met een recreatiewoning die problemen hebben met inschrijving in de basisregistratie.  ‘De regel is als volgt’, legt hij uit. ‘Daar waar je minimaal vier maanden per half jaar verblijft, ben je verplicht om in te schrijven.’ Voor veel mensen is dat volgens hem reden om zich niet op een recreatiepark, maar op een ander woonadres in te schrijven. Dat is ook wat Ineke en Wim doen na de weigering van de gemeente om hen op het chaletpark in te schrijven.

Briefadres

Zij schrijven zich in de gemeentelijke basisregistratie in op het woonadres van de dochter van Ineke. Zonder problemen, totdat haar dochter op wereldreis gaat en haar huurwoning legaal onderverhuurt aan expats. Wim: ‘De verhuurder wilde niet dat er teveel ‘vreemde’ mensen ingeschreven stonden.’ En dus moeten zij zich in allerijl uitschrijven en proberen zij binnen hun vriendenkring een briefadres regelen. Met een briefadres is het namelijk ook mogelijk om in te schrijven in de basisregistratie, mits je zelf geen woonadres hebt. ‘Vrienden van ons in een andere gemeente boden hun woonadres aan als briefadres, maar dat mocht maar voor drie weken.’ Na onderling contact tussen deze gemeente en de gemeente van het chaletpark, blijkt het ineens tóch mogelijk in te schrijven op het park. Voorwaarde is dat de parkbeheerder met Ineke en Wim afspreekt dat zij maximaal acht maanden op het park verblijven. Ineke: ‘Je wordt totaal in verwarring gebracht. Eerder zeiden ze: ‘We doen dat niet omdat je er niet permanent mag wonen’.

Dwangsom

De situatie lijkt dus opgelost, maar dan valt in november een dwangsom van 30.000 euro op de mat. Afzender is de gemeentelijke handhavingsdienst. ‘Die zegt dat wij hier niet mogen blijven omdat we niet kunnen aantonen dat we ergens anders een hoofdadres hebben.‘We moesten ons binnen een week uitschrijven bij het chaletpark.’ Gelukkig kunnen zij dit keer voor een briefadres terecht bij familie in Brabant, op voorwaarde van die gemeente dat zij precies kunnen aantonen wanneer zij in het buitenland zijn. Ineke: ‘Van iedere kampeerplek, tankbeurt of kopje koffie moesten we bonnetjes laten zien. Ik was drie maanden bezig om prints te maken van een complete tijdlijn van Google maps, met alle bijhorende bonnetjes er aan vast geniet. Inmiddels is dat teruggebracht tot een summier reisverslag.’ Wat Ineke stoort is dat alle gemeenten andere eisen stellen aan het afgeven van een briefadres. ‘In Amsterdam hebben we ook geprobeerd een briefadres te krijgen bij vrienden, maar daar zijn ze heel streng en lukte het helemaal niet.’

Ineke en Wim hebben in een zogenaamde zienswijze hun bezwaren geuit tegen de dwangsom. Maar voorlopig is de situatie nog niet opgelost. Om problemen te voorkomen hebben zij hun chalet inmiddels te koop gezet. Ergens huren willen ze uit principe niet. Wim: ‘Wij willen geen flatje erbij gaan huren voor 1500 euro waar wij nooit komen, alleen om een hoofdadres te hebben. We vinden het ongepast in een tijd van woningnood een woning te bezitten, alleen maar voor inschrijving in het bevolkingsregister.’ Wat ze van de handhavers van de gemeente  handhavers van de kunnen verwachten is onduidelijk. Want waar zij eerder met instemming van de parkbeheerder maximaal acht maanden op het park zouden mogen verblijven, blijkt de afdeling handhaving daar heel anders over te denken. ‘Volgens handhavers van de gemeente mogen wij hier maar vier maanden per jaar recreëren. Ze komen zelfs op het park het waterverbruik meten om te controleren of je er niet langer woont. Het voelt als een inbreuk op je privacy als mensen je hier lopen te controleren.’

lees ook: Rijk maakt werk van permanent wonen op vakantieparken donderdag 29 november

De namen van Ineke en Wim en de gemeenten waar zij een briefadres hebben aangevraagd zijn in verband met hun privacy geanonimiseerd.

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek, abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.        

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Wonen en leefomgeving / Woonproblemen

Oproep

Ben je gepensioneerd en herken je de ervaringen van Ineke en Wim? Of zit je in een andere situatie en lukt het niet om in te schrijven in de basisregistratie of om een briefadres te krijgen? We zijn benieuwd waar je tegenaan loopt.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek