Problematische schulden: wie helpt je dan?

zondag 27 december 2015 Leestijd: 2 min.

Schermafbeelding 2015-12-27 om 12.00.53 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

zondag 27 december 2015 Leestijd: 2 min.

Komende week leggen we de laatste hand aan onze uitzending over het onderzoek Uitbuiting starters & stagiairs. Wie net is afgestudeerd wil niets liever dan aan de bak. Maar vlak na de crisis liggen de startersfuncties niet voor het oprapen, terwijl werkgevers wel vragen om ervaring. Wie een gat op zijn of haar CV wil voorkomen, zoekt daarom een extra stage of werkervaringsplek. Of erger nog, legt zelfs geld toe om ergens te mogen werken. (Lees hier meer)

Welke andere informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hieronder onze actuele oproepen.

Problematische schulden: wat doe je dan?

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. Maar hoe succesvol is de aanpak? Helpt die mensen daadwerkelijk uit de schulden of juist niet?

Heb je hier ervaring mee? Heb of had je schulden en kwam je er alleen niet uit? Of ben je iemand die werkt met mensen met schulden en wil je vertellen hoe dit systeem werkt? Mail ons op tip insturen.

In de problemen door een digitaal loket?

Overheidsdiensten verdwijnen steeds meer achter een digitaal loket. Zo wil de Belastingdienst stapsgewijs alle correspondentie voortaan alleen per e-mail versturen: de blauwe envelop verdwijnt. Contact met een persoon in levende lijve verdwijnt langzaam. En een probleem mondeling oplossen is er niet meer bij. Wij zijn op zoek naar mensen die door de digitale dienstverlening van de overheid in de problemen komen.

Herkent je dit? Kan je het vakje dat op jou van toepassing is niet vinden op de website? Laat het ons weten! Mailen kan naar: tip insturen.

Risico op belangenverstrengeling tijdens keukentafelgesprek

We zoeken een antwoord op de vraag: hoe onafhankelijk is het keukentafelgesprek. Tipgever Esther de Jong laat ons weten dat ze meerdere keukentafelgesprekken voerde, met verschillende uitkomsten en andere tipgevers melden zich bij ons dat in hun gemeente gesprekken gevoerd worden met alleen de zorgaanbieder. Wij vroegen afgelopen week een onderzoeker of dat mag en of belangenverstrengeling niet op de loer ligt? Hij stelt dat er risico's zijn op verstrengeling van belangen tijdens keukentafelgesprek.

Ons onderzoek gaat verder. Heb je ook een keukentafelgesprek gevoerd zonder gratis cliënt-ondersteuning? Zat er bij jou ook een zorgaanbieder aan tafel? En twijfel je over de onafhankelijkheid van het gesprek? Meld het ons! Mail: tip insturen.

Oproep: 'Misleid door de notaris'

Een tipgever vertelde ons afgelopen week: 'Mijn hoogbejaarde vader is misleid door zijn notaris'. We vroegen jullie daarom deze week te reageren op een oproep over notarissen. Het is de moeite waard om uit te zoeken of hoogbejaarden of andere kwetsbare mensen voldoende beschermd worden tegen personen die mogelijk op hun erfenis uit zijn.

Je mag verwachten dat een notaris altijd het belang van zijn cliënt in het oog houdt. Maar heeft hij voldoende handvatten om dat ook daadwerkelijk te doen? Hoe beoordeel je als notaris of iemand nog wilsbekwaam is? En wat gebeurt er als een notaris over de schreef gaat? Werken de klachtenprocedures en protocollen die er zijn? Reageren kan via: tip insturen.

Lees meer over

Algemeen Weekupdate
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Welke informatie zoeken wij nog? Welke tips willen wij graag van jou krijgen? Bekijk hier elke week onze actuele oproepen en help ons verder. Want ons onderzoek begint bij jou!
Alles over dit onderzoek