Presentator Teun van de Keuken schrijft zich zonder controle in op woonadres minister Plasterk

vrijdag 11 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Ronald Plasterk, minister Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties /

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

vrijdag 11 maart 2016 Leestijd: 2 min.

Onze presentator Teun van de Keuken heeft zich zonder controle van de gemeente Amsterdam kunnen inschrijven op het woonadres van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Hij deed dat in het kader van het onderzoek Digitaal Doolhof. De minister is verantwoordelijk voor de Basisregistratie Personen (BRP), het registratiesysteem van gemeenten, waarin de woonadressen van burgers worden bijgehouden.

Teun stond binnen 5 werkdagen ingeschreven op het adres van de minister zonder aanlevering van bewijsstukken, zoals een huurcontract. lees ook: Ministerie probeert illegale inschrijving op adres minister Plasterk recht te praten vrijdag 11 maart We tonen met deze inschrijving aan dat de controle op de gegevens in de BRP door sommige gemeenten niet voldoende is.

De afgelopen tijd meldden zich meerdere tipgevers bij ons die in de problemen kwamen door verkeerde en/of illegale inschrijvingen op hun woonadres door onbekenden: zogenaamde spookbewoners. Dit was onder meer het geval bij Judith Prent en Irma Broekhorst.

Wettelijke taak

Gemeenten hebben de wettelijke taak om te controleren of de gegevens in de BRP kloppen. De wijze van controleren verschilt per gemeente. Omdat de BRP gegevens aanlevert aan andere overheidsdiensten, waaronder de Belastingdienst, kan een fout in de BRP grote gevolgen hebben. Zo lopen mensen toeslagen mis, doordat de Belastingdienst burgers koppelt aan de spookbewoners en hun inkomens bij elkaar optelt. Een valse inschrijving in de BRP biedt daarnaast een opstap naar financiële fraude en identiteitsfraude.

'BRP moet kloppend zijn'

Minister Plasterk laat in een schriftelijke reactie weten dat de Basisregistratie Personen kloppend moet zijn. ‘Voor 97% van de adresgegevens is dat ook zo. De overige 3% bestaat uit mensen die aan het verhuizen zijn en een klein percentage van mensen die fraude willen plegen door foutieve inschrijving. Om dit te bestrijden investeert BZK jaarlijks 13 miljoen euro in de fraude-aanpak.’

Geen toestemmingsverklaring

De gemeente Amsterdam zegt dat er geen toestemmingsverklaring nodig is omdat de persoon die verhuisaangifte heeft gedaan online heeft verklaard in het bezit te zijn van een huurcontract. Er was geen directe aanleiding om dat huurcontract op te vragen. Verder zegt de gemeente dat het beleid is om zo min mogelijk belemmeringen op te werpen om je in te schrijven op een adres.

Heeft iemand zich ingeschreven op jouw adres, zonder jouw toestemming? En heeft de gemeente daar niet goed opgelet? Laat het ons weten via: tip insturen.

Zondag in De Monitor om 22:35 uur op NPO2 zie je hoe Teun zich inschreef op het adres van de minister in onze reportage Digitaal Doolhof.

Lees meer over

Overheid en bureaucratie Digitaal doolhof
Verkenning Research Opnames Uitzending

278 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De overheid trekt zich steeds verder terug achter een digitaal loket. Maar wat gebeurt er als jouw gegevens niet kloppen? Zoals bij de Belastingdienst, de Basisregistratie Personen, DUO of het UWV....
Alles over dit onderzoek