Positieve tipgever over Koopgarant: ‘Jammer dat deze regeling zo negatief in het nieuws is gekomen’

maandag 28 november 2016 Leestijd: 2 min.

Logo Koopgarant /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 28 november 2016 Leestijd: 2 min.

Is het alleen maar kommer en kwel als je via de Koopgarant-regeling een huis van de woningcorporatie gekocht hebt? Nee, zo blijkt uit het verhaal van Jan Winter uit Leiden. ‘Wij zijn namelijk wel positief over deze regeling’, zo mailt hij. En met wij bedoelt hij zichzelf en twee van zijn kinderen. Drie Koopgarant-huizen en allen een succesverhaal. ‘Deze kant mag wel eens belicht worden.’

In ons dossier Koophuis schrijven we vele artikelen over Koopgarant. Een regeling waarbij mensen met ‘korting’ een huis kopen van een woningcorporatie. Je hebt dus lagere maandlasten en kunt gegarandeerd je huis weer verkopen, omdat de corporatie verplicht is om jouw huis terug te kopen als jij dat wil. Daar staat wel tegenover dat jij aan niemand anders jouw huis mág verkopen dan de woningcorporatie. Bovendien verrekent de corporatie bij terugkoop de eerdere korting weer. Het bedrag dat je bij aankoop kreeg, lever je bij verkoop dus weer in.

Tot nu toe hebben we ongeveer 200 mails gekregen van mensen die ervaring hebben met Koopgarant. Grotendeels van mensen die zich opgelicht en slecht voorgelicht voelen. Negatieve verhalen over de taxateur die het terugkoopbedrag in opdracht van de woningcorporatie moet bepalen. Klachten over de korting die in feite geen korting is.

Toch zijn er dus ook positieve verhalen. Waarschijnlijk vele malen meer dan de twee positieve mails die wij tot nu toe hebben ontvangen. Een tevreden klant mailt namelijk minder snel naar ons programma dan iemand die zich onheus bejegend voelt. Maar de enkeling die wel tevreden is en de moeite heeft genomen ons dat te mailen, willen we niet onbesproken laten.

Winst

Jan Winter schetst waarom twee van zijn kinderen met Koopgarant een huis hebben gekocht. ‘Op dat moment was het de enige mogelijkheid om aan een betaalbare woning te komen. Prima oplossing. Ze hebben met veel plezier en zeker niet te duur daar gewoond,’ zo legt hij uit. Inmiddels hebben zijn kinderen een stap op de woningmarkt gemaakt. ‘Nu hebben ze allebei een andere woning gekocht en dus de woningen terug verkocht aan de woningbouw.’

Volgens onze positieve tipgever is alles op een eerlijke manier afgerond, zowel door de woningcorporatie als de taxateur. Zijn kinderen zijn er niet rijk van geworden, maar het heeft ze geen verlies bezorgd zoals bij de vele anderen tipgevers die zich bij ons gemeld hebben. Winter: ‘Goede taxatie naar ons gevoel en het heeft hen zelfs nog wat geld opgeleverd.’

Jan Winter woont zelf nog steeds in zijn Koopgarant-woning. ‘Nu gaan wij hier nooit meer uit dus wij wonen nu erg naar ons zin en veel goedkoper dan in ons huurhuis. Jammer dat deze regeling nu zo negatief in het nieuws is gekomen,’ mailt hij tot besluit.

Meer mensen zijn positief, zo zien we op Twitter. Janny Zeeland heeft haar Koopgarant- appartement zonder problemen verkocht.

De positieve verhalen laten zien dat Koopgarant zeker ook positief kan uitpakken. De regeling is sociaal bedoeld en zolang de taxateur onafhankelijk en eerlijk een waarde vaststelt is de kans op problemen stukken kleiner. Daarnaast is de zorgvuldigheid bij het informeren bij aankoop via Koopgarant essentieel. Zolang de woningcorporatie duidelijk uitlegt dat de korting op een later moment weer verrekend wordt en de taxateur zijn werk naar behoren doet, is het kopen met Koopgarant geen probleem. Dat blijkt ook uit de verhalen van Jan en Janny.

Vervolg

De werkwijze van de woningcorporatie en de taxateur is dus essentieel. En daar schort het nog wel eens aan. In onze afgelopen uitzending lieten we zien dat er regelmatig vraagtekens te zetten zijn bij de manier waarop getaxeerd wordt. Maar hoe zit het met de voorlichting van woningcorporaties bij het verkopen via Koopgarant? Wordt de regeling goed uitgelegd? Is het duidelijk dat de korting in feite maar een tijdelijke korting is?

Ons onderzoek gaat door en we richten ons nu op de manier van voorlichten. Heeft u hier ervaring mee? Zowel positieve als negatieve verhalen ontvangen we graag. Mail ons op tip insturen.

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Koophuis
Verkenning Research Opnames Uitzending

Koophuis

Verkenning

Ben jij starter op de woningmarkt? Wil je ons vertellen over jouw zoektocht naar een huis en wat je onderweg tegenkomt? We horen graag van je!

Deel jouw ervaring 60 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 15 januari 22:35u, NPO2

650 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De huizenprijzen zijn weer op het niveau van voor de crisis, zo kopte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september. In de vier grote steden liggen de prijzen zelfs duide...
Alles over dit onderzoek