Politieserie Robuust Blauw! toont beelden die herleidbaar zijn tot kwetsbare jongen

donderdag 25 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Fragment uit Robuust Blauw! / Weertdegekste.nl

Iris Verhoeven

Redacteur

iris.verhoeven@kro-ncrv.nl

donderdag 25 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Er komt een melding binnen op het politiebureau over een man die met een pistool loopt te zwaaien in Roggel. ‘Hij zou ook al mensen bedreigd hebben.’ We volgen twee politieagenten in een politieauto die met spoed naar Roggel rijden. Tot zover niets aan de hand. Maar tijdens de rit van de melding krijgt de kijker regelmatig beelden van de omgeving te zien. Ook wanneer de politieagenten de man in het vizier hebben, zien we duidelijk de buurt. Door een straatnaambordje kunnen we herleiden waar de man gearresteerd wordt.

Voor ons onderzoek Politie Online kijken we wat voor informatie de politie deelt op het internet, maar ook in televisieprogramma’s. Zo hebben we de Limburgse online politieserie Robuust Blauw! bekeken, waarin de kijker een beeld krijgt van het politiewerk in de regio Weert, Nederweert en Leudal. ‘Het doel is om het publiek kennis te laten maken met diverse facetten van het politiewerk en dat realistisch in beeld te brengen,’ aldus de website van de politie. Maar hoe wordt omgegaan met de privacy van de verdachten die in de serie voorkomen?  We zijn door het bekijken van de beelden van de serie tot het exacte adres van een verdachte, een kwetsbare jongen, gekomen.

Een trainingspak en petje

Bij de arrestatie van de man is zijn hoofd wel geblurd, maar zijn kleding niet. We zien duidelijk dat de verdachte een trainingspak en een petje draagt, waardoor de identiteit van de verdachte mogelijk herleidbaar wordt. Wanneer de verdachte geboeid wordt, horen we een agent vragen of er een vuurwapen aangetroffen is. Dit blijkt niet geval te zijn. Daarna horen we dat de verdachte bevestigt dat hij een luchtdrukwapen heeft gehad. Deze informatie valt onder de zogeheten dossierinformatie: informatie die normaal gesproken geheim blijft en alleen in een politiedossier terechtkomt.

Woning doorzoeken

Nadat de verdachte uit beeld is, gaan de politieagenten naar de woning van de verdachten. We zien agenten zoeken in de woning van de verdachte. Na de huiszoeking zien we een agent het luchtdrukpistool opbergen in een politieauto. Hierdoor zien we ook weer delen van de omgeving, zoals woningen en een huisnummer.

Aan de hand van beelden hebben we met Google Streetview kunnen achterhalen waar de verdachte woont. Wij vragen ons af: Weet de verdachte dat er herleidbare gegevens van hem online staan? En kunnen mensen in zijn omgeving hem gelijk herkennen aan de hand van de beelden?  Om antwoorden te krijgen rijden we naar Roggel en tonen de originele beelden aan buurtgenoten. ‘Ja, die ken ik wel. Hij heeft altijd een trainingspak aan’, zegt een vrouwelijke buurtgenoot.

Zorgelijk dat de beelden online staan

We komen in contact met de verdachte, maar omdat het gaat om een kwetsbare minderjarige jongen die begeleid woont, krijgen we zijn zorginstelling te spreken. Zij vinden het zorgelijk dat die beelden zo online staan, maar willen verder niet reageren om de jongen te beschermen.  

Veel te veel informatie

Volgens Aldo Verbruggen, voormalig oud-officier van justitie en nu advocaat bij Jones Day, bevatten de beelden ‘veel te veel informatie.’ Hij vindt het ook opmerkelijk dat er in de woning van de verdachte gefilmd wordt. ‘Dit zou zonder geen beding mogen.’ Hij pleit ervoor dat het fragment gelijk offline wordt gezet. ‘Naast de privacy hebben de agenten hun geheimhouding geschonden.’ Alles wat een agent tegenkomt in zijn ambt, is geheim en moet hij/zij geheim houden. Ook verwondert hij zich erover dat het Openbare Ministerie (OM) de beelden heeft goedgekeurd.

Bij Robuust Blauw! is niet alleen de politie betrokken, maar ook het OM. Zij beoordelen alle beelden. Het OM laat weten dat ze de beelden nog een keer goed gaan bekijken. ‘Als er fouten zijn gemaakt, dan willen wij dat natuurlijk rechtzetten. Dit kan leiden tot het offline halen, maar ook tot het beter blurren of de stemvervormer nadrukkelijk gebruiken.’

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Ik stuur je dan af en toe een update met de nieuwste artikelen en het laatste nieuws. Meld je dan hier  aan.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Veiligheid en handhaving / Politie Online

Kom jij voor in een aflevering van de online politieserie 'Robuust Blauw!'?

Of ben jij te zien in een andere uiting van de politie op Twitter of op Facebook? Laat het ons weten en vul ons tipformulier in!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Iris Verhoeven

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek