Politiemedewerker spreekt wens uit voor ‘digitale schandpaal’

donderdag 18 januari 2018 Leestijd: 2 min.

Politielogo / ANP

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

donderdag 18 januari 2018 Leestijd: 2 min.

‘In je kraagje’, zo begint het bericht van de politie Enschede op Facebook. Een verdachte is na een achtervolging door de politie aangehouden: in de kraag gevat dus. Tot zover niets opmerkelijks. Totdat politiemedewerker Elles antwoordt op een reactie van een volger die stelt dat er een digitale schandpaal voor verdachten moet komen. Dat lijkt Elles ook een goed idee.

 We krijgen een tip over dit bericht voor ons onderzoek Politie Online.

 ‘Het moet ons toch van het hart dat de verdachte na een achtervolging tot in de Prinsessetunnel alsnog door de rennende collega is aangehouden. Jammer dat dit dan net weer niet gefilmd is…’ De politiemedewerker stelt in het bericht dat de verdachte tijdens zijn vlucht voor de politie drugs weggooide. De verdachte is uiteindelijk afgevoerd naar het arrestantencomplex in Borne, zo staat op Facebook.

Facebook-bericht Politie Enschede

 

‘Platform voor deze knapen’

Eén van de mensen die reageert onder het bericht zegt: ‘Ik zou wanneer ik jullie was toch eens kijken of dit soort knapen niet ook een platform kan krijgen. Gewoon met foto, naam, toenaam en delict op het net gooien als zijnde een digitale schandpaal om ze aan te nagelen. Dan zien familie, vrienden en kennissen ook meteen wat voor een kansenpareltjes het zijn. Misschien dat de druk van eigen achterban gecombineerd met schaamte ze een beetje recht trekt.’

Politiemedewerker Elles antwoordt daarop: ‘De digitale schandpaal. Als het een nieuw artikel in het wetboek wordt dan zijn we van de partij hoor…’

Reactie politiemedewerker

 

Onschuldpresumptie

Dit is opmerkelijk. Het gaat in het geval van dit bericht om een verdachte. In de Nederlandse rechtsstaat is onschuldpresumptie een groot goed. Dat houdt in dat iedereen onschuldig is, totdat zijn schuld is bewezen. De rechter, en niet de politie, bepaalt of iemand schuldig is. Daarnaast kan een digitale schandpaal grote consequenties hebben voor de verdachte. Het is een extra straf bovenop een eventuele straf die iemand krijgt opgelegd door de rechter.

Transparantie en verbinding

De politie heeft officieel ook een heel ander doel voor ogen met het gebruik van social media. Zo zegt Ron de Milde, als programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening verantwoordelijk voor social media binnen de politie, dat het hen gaat om transparantie en verbinding met de samenleving.

De Milde ziet overduidelijk de meerwaarde van internetberichten van de politie. ‘Want we lossen er ook wel heel veel dingen mee op. We redden er zelfs levens mee en daarover krijgen wij heel veel complimenten,’ aldus De Milde.

Deze week verscheen ook een rapclip van agenten van politiebureau Hoefkade in Den Haag waarin zij het doel van ‘verbinden’ een muzikale draai geven. Een video van de rap is gisteren op Facebook gezet. Met de muziekclip willen de agenten de afstand tussen de politie en jongeren kleiner maken, zo schrijven ze.

Reactie politie

We hebben de politie ook om een reactie gevraagd. Die hebben we nog niet gekregen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Veiligheid en handhaving / Politie Online

Oproep: kom jij voor in een bericht van de politie op social media?

Heb jij ook ervaring met politieberichten op internet waar persoonsgegevens in te herleiden zijn? Kom jijzelf voor in een vlog, twitter- of facebookbericht van de politie? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek