Politiek wil opheldering van de minister.

donderdag 17 april 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 17 april 2014 Leestijd: 1 min.

‘Apothekers zouden de dodelijke middelen niet moeten kunnen weigeren als twee artsen het euthanasieverzoek hebben goedgekeurd,’ aldus Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks in een reactie op de uitzending van Altijd Wat Monitor over apothekers die euthanasiemiddelen weigeren. Voortman heeft een debat aangevraagd gesteund door D’66. ‘Ik wil van de minister weten wat zij hier van vindt. De positie van de apotheker staat niet in de euthanasiewet. Dus het lijkt erop dat weigeren zomaar kan. Ik wil van haar weten wat zij er aan gaat doen.’

Ook de SP, het CDA en regeringspartij PvdA laten de redactie van Altijd Wat Monitor weten dat ze de minister willen bevragen over de weigerende apotheker. Henk van Gerven (SP) vindt dat de apotheker vanuit zijn eigen professionele plicht moet doorverwijzen naar een andere apotheker, zodat er geen vertraging ontstaat voor de patiënt. ‘Wij roepen de KNMP op dit te organiseren. Als dat niet lukt, moeten wij dit wettelijk regelen’. Mona Keijzer (CDA) legt het accent op het feit dat sommige apothekers geen vertrouwen hebben in de conclusies van de arts en SCEN-arts dat het euthanasieverzoek terecht is. ‘Wij willen graag van de minister horen welke mogelijkheden zij ziet om de apothekers meer te horen en om indien nodig het vertrouwen in de artsen bij euthanasietrajecten te verstevigen.’ Khadija Arib (PvdA) vindt het euthanasietraject zoals het nu is al ingewikkeld genoeg. Zij heeft gisteren schriftelijke vragen gesteld. Via Twitter laat zij weten: ‘Eerst een ’weigerarts’ en nu de ‘weigerapotheker!’.

 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokter, ik wil euthanasie
Verkenning Research Opnames Uitzending

13 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wat is er voor nodig om te sterven op verzoek? En welke rol speelt de apotheker bij een euthanasieverzoek? De Monitor over de euthanasiepraktijk.
Alles over dit onderzoek