Politiek wil niet-gevaccineerde kinderen niet van de crèche weren

zaterdag 02 juni 2018 Leestijd: 2 min.

Kinderen lopen naar school / ANP PHOTO LEX VAN LIESHOUT

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zaterdag 02 juni 2018 Leestijd: 2 min.

Er komt geen algemeen gebod op het weigeren van niet-ingeënte kinderen bij de crèches en de naschoolse opvang. Politieke partijen vinden dat voorstel te ver gaan.

Als we op de redactie over één onderwerp niet uitgepraat raken dan is het vaccinaties en de kinderopvang. Dat komt ongetwijfeld omdat we bijna allemaal jonge kinderen hebben. En die jonge kinderen, onder de veertien maanden, zijn een kwetsbare groep. Zij zijn nog niet voor alle twaalf infectieziekten ingeënt en dus zijn ouders extra beducht op hen die het mazelenvirus zouden kunnen dragen. Mazelen kan dodelijk zijn.

Er is geen acuut probleem: in Nederland heerst geen mazelenepidemie en vrijwel niemand heeft het. Filosofen Roland Pierik en Marcel Verweij zijn al jaren met dit thema bezig en vinden het wél tijd voor actie. In een opiniestuk in De Volkskrant bepleiten ze dat crèches en de naschoolse opvang geen kinderen meer moeten opnemen die bewust niet zijn ingeënt.

Gevaar

Ze redeneren als volgt: iedereen is pas goed beschermd bij een vaccinatiegraad van 95% van de bevolking. Maar dat percentage daalt, waarschijnlijk door de invloed van vaccinatiecritici. Bovendien is het een gemiddelde en zijn er streken waar het veel lager is. Daarnaast steekt de mazelen in Europa weer de kop op. Eerder zei het RIVM al tegen ons: ‘Het is zeker zo dat als er meer mazelen in Europa voorkomt, dat de kans op import in Nederland toeneemt.’ De European Centre for Disease Prevention and Control schreef: ‘De zwakke vaccinatiegraad van het ene EU-land brengt de gezondheid en veiligheid van burgers in heel Europa in gevaar.’

lees ook: Een mazelenuitbraak in Europa is ook voor ons een risico woensdag 23 mei

Pierik en Verweij willen actie, vóórdat het mis gaat. De overheid heeft namelijk als kerntaak de bevolking te beschermen tegen enstige infectieziekten en dat kan soms met dwang, zolang het maar proportioneel is. Nu vrijwillige vaccinatie terugloopt, willen de auteurs niet wachten met verplichtende maatregelen tot er doden zijn gevallen. Uit voorzorg nú ingrijpen met deze maatregel: wil je toegang tot kinder- en naschoolse opvang, dan geldt een vaccinatieplicht. Het zal er voor zorgen dat ouders die er niet echt goed over hebben nagedacht alsnog de kinderen vaccineren, en zo brengen we de vaccinatiegraad weer omhoog. De fanatieke antivaxxers zoeken het zelf maar uit.

Belronde

Toch zie ik de politiek dit voorstel niet overnemen. Een snelle belronde leverde geen enkele steun op. Om te beginnen wil de VVD een onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid afwachten. Twee andere coalitiepartijen CDA en D66 vinden dat een individuele crèche niet-ingeënte kinderen mag weigeren, maar willen geen algemeen verbod.  

Ook de ChristenUnie is tegen een algemene maatregel om niet-ingeënte kinderen te weigeren. De partij vindt het uiteindelijk een zaak die valt onder de vrije keuze van ouders, maar is wel vóór het stimuleren van vaccinatie. Een maatregel die kinderen toegang weigert omdat het niet is gevaccineerd, functioneert de facto als een verplichting wél te vaccineren, en dat gaat te ver. De partij zou het wel goed vinden als de noodzaak om te vaccinteren op die plekken waar dit speelt, beter bespreekbaar wordt gemaakt. GroenLinks wil eerst intern overleggen over een standpunt. 

Binnenkort verschijnt er een nieuw rapport over de resultaten van het Rijksvaccinatieprogramma. Wie weet wat er gebeurt als de vaccinatiegraad nog verder daalt. En nu maar hopen dat Nederland een nieuwe mazelenepidemie bespaard blijft.

Zie hier het betoog van Pierik en Verweij:

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/-maak-vaccineren-verplicht-~b11ce253/

Lees meer over

Gezondheid en zorg Vaccinaties
Verkenning Research Opnames Uitzending

Vaccinaties

Research

Deel jouw ervaring 35 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 23 oktober 21:25u, NPO2

310 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Homeopathie als alternatief voor vaccinaties: Volgens tal van homeopaten werkt het ‘aantoonbaar’ even goed. Hoe verantwoord is dat?
Alles over dit onderzoek