Politiefoto van zelfmoordpoging zorgt voor ophef

maandag 15 januari 2018 Leestijd: 3 min.

Archieffoto politie / ANP

Iris Verhoeven

Redacteur

iris.verhoeven@kro-ncrv.nl

maandag 15 januari 2018 Leestijd: 3 min.

Commotie op internet over een bericht dat politie op Twitter en Facebook heeft geplaatst. Aan de ene kant maakt de politie zich druk over ramptoerisme bij een zelfmoordpoging, maar aan de andere kant plaatst de politie zelf een foto van de poging. Wat is hier aan de hand?

Op de achtste verdieping van een flat staat een man die over de balustrade is geklommen. Hij wil een einde aan zijn leven maken. Verschillende hulpverleners proberen de man te overtuigen om weer terug te gaan. Ondertussen komen er steeds meer mensen kijken, zelfs ouders met kinderen. De politie probeert ze weg te sturen, maar dat gaat moeizaam. Hulpverleners worden hierdoor belemmerd, terwijl de man dringend hulp nodig heeft. Uiteindelijk lukt het de politie om de man weer aan de goede kant van de balustrade te krijgen.

Foto zorgt voor discussie

Om frustratie tegen ramptoerisme bij een zelfmoordpoging te uiten, plaatst de politie Drechtsteden-Buiten een bericht op social media. Hierin halen ze vooral uit naar ouders die hun kinderen meenemen naar een zelfmoordpoging. Naast tekst is er een foto geplaatst van de bewuste zelfmoordpoging. Die foto zorgt voor discussie: is het plaatsen van deze foto wel gepast?

Voor ons onderzoek Politie Online kijken we naar de manier waarop agenten zich online gedragen. Hierbij letten we op wat voor privacygevoelige informatie de politie online zet, waardoor verdachten en/of slachtoffers te herleiden zijn.

Boodschap over te brengen
De politie-eenheid verantwoordt de keuze om de foto te plaatsen op Facebook door te zeggen dat ze het niet plaatsen vanwege de lol, maar om de boodschap kracht bij te zetten. ‘Aangezien te veel mensen helaas de context niet begrijpen!’

Dat niet iedereen het met de keuze van de politie eens is, blijkt uit verschillende reacties: ‘Gatver! Gaf deze man toestemming om zijn foto te plaatsen? Ik hoop niet dat zijn familie dit ziet.’ En een ander schrijft: ‘Waarom plaatsen jullie dit? ‘Je klaagt over ramptoerisme en staat zelf foto’s te maken van iemand die buiten de reling staat? Tijd voor een cursusje ethiek en Social Media, lijkt me.’


Andere reden niet plaatsen

Ron de Milde, Programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening van de politie, laat op Twitter weten dat het onderwerp van belang is, omdat hulpverleners hun werk moeten doen, maar vindt niet dat de foto nodig is. ‘Hoewel onherkenbaar zou ik deze om een andere reden niet plaatsen.’

 
Later tweet De Milde dat het verhaal ook anders in beeld gebracht had kunnen worden met een andere illustratie.


De politie moet zich houden aan de Wet bescherming Persoonsgegevens. Hierin staat dat er geen gegevens naar buiten gebracht mogen worden die herleidbaar zijn tot een persoon. Alleen in het geval van opsporing mag het wel. Hoewel in deze post de man wel onherkenbaar is gemaakt, is hij mogelijk door de omgeving te herleiden, door de beschrijving van het incident, de kleding van de man en het adres dat in de post staat.

lees ook: 'Door politieberichten wist iedereen dat onze vriend zelfmoord wilde plegen' donderdag 28 september

Daarnaast wijst 113 Zelfmoordpreventie erop dat er voorzichtig omgegaan moet worden met het brengen van details over een zelfmoordpoging. ’Overweeg of beeldmateriaal werkelijk meerwaarde heeft. Als beeld echt nodig is voor een nieuwsitem, kies dan abstracte beelden. Dus geen beelden die direct verwijzen naar de methode’, zegt 113 op haar website.

Verschillende mensen laten op social media weten dat politie Drechtsteden-Buiten het bericht eraf moet halen. Dat is inmiddels gebeurd.

Mocht je zelf met zelfmoordgedachten rondlopen? Bel dan met 113 Zelfmoordpreventie (0900-0113) of chat met een medewerker op 113.nl

Bekijk hier de uitzending over politie online.

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Klik dan hier

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Iris Verhoeven

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek