Politieagent: 'Dat wij met een aangifte langs de fietsenrekken gaan lopen, is totaal gebrek aan realiteitszin'

woensdag 11 december 2013 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

woensdag 11 december 2013 Leestijd: 1 min.

Gisteren twitterde Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque over de gestolen fietsen van zijn beide zoontjes:

“Wat is er mis met Nederland?” Als je aangifte doet, is de kans in ieder geval erg klein dat de politie ermee aan de slag gaat. Dat blijkt ook uit de reacties die wij kregen van politiemedewerkers:

“De gemiddelde politieagent zal altijd bereid zijn aangifte op te nemen wanneer dat zinvol is. Tevens zal hij die willen oplossen, maar de veronderstelling dat hij met de aangifte van een gestolen fiets alle fietsenrekken langsloopt is natuurlijk een totaal gebrek aan realiteitszin.”

“Zo wordt voor een diefstal fiets geen grootschalig rechercheteam opgetrommeld, maar is het wel gangbare opsporing om na te gaan of er beelden van de plaats delict zijn.”

“Er komen per dag op het bureau waar ik werk al ruim 10 aangiftes van fietsendiefstal op het station binnen, waarbij meestal geen sporen of daderindicatie is. Deze zaken kunnen zonder enkel bewijs of sporen dus niet tot vervolging leiden.”

Hooguit worden de gegevens gebruikt om patronen te ontdekken:

“Zo kun je bijvoorbeeld tot de ontdekking komen dat in een bepaald stukje wijk tussen een bepaald tijdstip er heel veel fietsen worden gestolen.”

Hoeveel fietsen worden er eigenlijk gestolen in Nederland?

Dat is lastig te zeggen. Wel zijn er cijfers bekend over het aantal fietsdiefstallen dat gemeld wordt bij de politie. Onze datajournalist Erik Bloem maakte er een kaart van. Daarbij merkt hij wel op dat er veel gestolen fietsen zijn die nooit in de statistieken terecht komen, omdat veel mensen het niet de moeite waard vinden om aangifte te doen. De politie kan vaak weinig doen. Als je fiets dan niet verzekerd is – en er dus geen aangifte nodig is voor vergoeding - is de drempel vaak erg hoog om alsnog aangifte te doen.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek