Politie verwijdert video’s van politievlogger Jan-Willem

woensdag 01 november 2017 Leestijd: 2 min.

Politievlogger Jan-Willem / Youtube

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

woensdag 01 november 2017 Leestijd: 2 min.

Twee video’s van politievlogger Jan-Willem zijn deze week verwijderd, naar aanleiding van ons onderzoek naar mogelijke privacyschendingen door de agent. Ook is in minstens 1 video een aanpassing gedaan, zodat de verdachte niet meer te herleiden is.

De Monitor onderzoekt samen met de dataredactie hoe video’s en socialmedia-berichten van agenten herleidbaar zijn naar de adressen, en daarmee de identiteit, van verdachten en slachtoffers. Wij bekeken in totaal 169 video’s, waarin 31 fragmenten herleidbaar naar een persoon waren.

Op 15 september zat programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening Ron de Milde in de radio-uitzending van De Ochtend. Hij reageerde op ons onderzoek naar de herleidbaarheid in video’s van politievloggers Jan-Willem en Tess. Er zijn fouten gemaakt, en het socialmedia-beleid wordt aangescherpt. Maar een eindredacteur voor social media, die komt er niet.

De concrete toezeggingen tijdens dat interview: video’s die naar een persoon herleidbaar zijn worden verwijderd, en zo nodig worden excuses gemaakt. Dat laatste kunnen wij moeilijk controleren, maar in de week voor de uitzending (7 weken na het radio-interview) heeft de politie alsnog 2 video’s verwijderd en minstens 1 fragment aangepast.

Alsnog blijven er volgens onze gegevens 26 incidenten in 20 video’s online staan waarin verdachten en slachtoffers tot een identiteit herleidbaar blijven. Deze gevallen variëren van geluidsoverlast en slecht onderhouden tuinen, tot huiselijk geweld en verwarde personen.

Rob de Vos

Eerder deze week publiceerden wij het voorval rondom tipgever Rob de Vos. Volgens een artikel op politie.nl zou Rob zijn buurvrouw hebben mishandeld. Na uitvoering onderzoek blijkt Rob onschuldig te zijn. En ondanks dat de teamchef Purmerend van de politie in een brief laat weten dat de kop boven het artikel te stellig is, blijft het bericht online staan.

Wij bellen met de schrijfster van het politiebericht. En daar ontstaat een vreemd gesprek:

Na dit telefoongesprek heeft het politieteam overleg, en besluit men het bericht alsnog offline te halen. Met tegenzin, want ‘het bericht is al weggezakt op de website, en niemand kijkt daar nog naar’.

Onze betrokkenheid

Tijdens ons onderzoek horen wij van betrokkenen dat zij zelf vaak een poging doen om berichten en video’s offline te krijgen. Soms gebeurt dat ook, maar in vrij veel gevallen weigert de politie dit te doen. Totdat wij ons onderzoek hierop richten.

Dat blijft een apart gegeven: Wij trekken aan de bel, en deze berichten worden verwijderd danwel aangepast. Maar naar de betrokkenen wordt een stuk minder goed geluisterd. Als individu is het een stuk lastiger om je recht te halen.

In een reactie op dit bericht laat politievlogger Jan-Willem weten: ‘Bericht klopt niet helemaal. Betrokkenen hebben bij ons (mij) nooit een verzoek gedaan.’

Heb jij ook te maken gehad met socialmedia-berichten van de politie, waarin jij herleidbaar of herkenbaar bent? Dan horen wij graag van jou. Stuur je tip via ons formulier.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek