Politie krijgt fors meer meldingen over verwarde personen

vrijdag 09 september 2016 Leestijd: 1 min.

Meldingen van verwarde personen per gemeente (scroll naar beneden voor interactieve kaart). /

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

vrijdag 09 september 2016 Leestijd: 1 min.

De politie ontvangt sinds 2011 bijna 65 procent meer meldingen over verwarde personen. Het gaat dan om personen die bij kleine opstootjes betrokken zijn of geluidsoverlast veroorzaken, maar het kunnen ook meldingen zijn over mensen die een bedreiging voor zichzelf of voor hun omgeving kunnen zijn. We vroegen de cijfers per gemeente op voor ons onderzoek Verwarde mensen. De resultaten zie je in de interactieve kaart.

Tussen 2011 en 2015 steeg het aantal zogeheten E33-meldingen van 40.094 naar 65.869. De politie verklaart die stijging door de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg. Minder mensen kunnen bij GGZ terecht als zij psychische klachten hebben, en belanden daardoor vaker in de thuiszorg.

Volgens cijfers van de politie leidt dat dus vaker tot overlast. Die overlast is in nagenoeg elke Nederlandse gemeente toegenomen. Sinds 2011 steeg het aantal meldingen in 90 procent van de gemeenten. In 140 van de 390 Nederlandse gemeenten is het aantal meldingen zelfs verdubbeld.

Gecorrigeerd naar het inwonertal per gemeente, waren het vooral de Friese gemeenten die relatief veel meldingen te verwerken kregen. De politie kreeg bijvoorbeeld 18,6 meldingen per duizend inwoners uit Dantumadiel te verwerken. Het landelijk gemiddelde ligt op 3,9 meldingen per duizend inwoners.

In de onderstaande kaart kun je bekijken hoeveel meldingen in jouw gemeente zijn gedaan. Plotselinge stijgingen zijn vaak het gevolg van een of twee verwarde personen die meerdere meldingen veroorzaken. De politie kan deze personen namelijk voor korte tijd vasthouden. Nadat zij weer worden vrijgelaten, is hun situatie niet wezenlijk veranderd en vervallen deze verwarde personen in hun oude gedrag.

Aantal meldingen van verwarde mensen in Nederlandse gemeenten

Uitzending Verwarde mensen

Zondag om 22:35 uur op NPO2 zie je de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Monitor. Deze gaat over ons onderzoek naar verwarde mensen. Lees vast meer op de onderzoekspagina.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Verwarde mensen
Verkenning Research Opnames Uitzending

590 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14% ten...
Alles over dit onderzoek