Politie kan beelden opvragen van 192.408 particuliere camera’s

vrijdag 06 juli 2018 Leestijd: 1 min.

Een overzicht van de politie met beveiligingscamera's / Foto

Jerry Vermanen

Datajournalist

jerry.vermanen@kro-ncrv.nl

vrijdag 06 juli 2018 Leestijd: 1 min.

Bijna 200.000 personen hebben bij de politie gemeld dat zij een camera aan hun woning of bedrijfspand hebben hangen. Dat blijkt uit cijfers die de dataredactie van KRO-NCRV bij de politie heeft opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur. Deze personen hebben zichzelf ingeschreven bij Camera In Beeld (CIB). Zodra er een misdrijf plaatsvindt op zo’n locatie, dan kan de politie die beelden opvragen bij een particulier, in de hoop dat de dader in beeld is.

De exacte locaties van deze camera’s mogen niet door de politie worden prijsgegeven, omdat personen daarmee in hun persoonlijke levenssfeer worden geraakt. Wel heeft de politie twee pagina’s geleverd met een overzicht waar de camera’s (ongeveer) zijn geplaatst.

Het artikel gaat verder onder de afbeelding.

Overzicht van camera's in Nederland.

Jaarlijks worden zo’n 832.320 misdrijven geregistreerd. Dat betekent dat we per 4,3 misdrijven één camera in CIB hebben staan. Verdeeld naar politie-eenheden varieert dit aantal van Oost Nederland met 2,9 misdrijven per camera, tot Den Haag met 7,3 misdrijven per camera. Dat betekent dat de Haagse CIB-aanmelder de grootste kans heeft dat zijn beelden worden opgevraagd.

 De camera’s die in CIB staan, zijn in beheer van particulieren en bedrijven. Dat betekent dat de beelden die met deze camera’s worden gemaakt, ook in het beheer van die eigenaar zijn. Als de politie deze beelden nodig heeft om een zaak rond te krijgen, dan moeten zij daarvoor via het Openbaar Ministerie een verzoek indienen. Zij kunnen de CIB-camera’s niet live uitkijken. In het centrum van een aantal grote Nederlandse steden kan de politie wel live de beelden uitkijken, omdat zij daar direct op aangesloten zijn.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Cameratoezicht
Verkenning Research Opnames Uitzending

40 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Veiligheid en handhaving / Cameratoezicht

Oproep

Heb jij jouw camera ook bij CIB aangemeld? Of weet jij van een zaak die via CIB is opgelost? Wij horen het graag.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Jerry Vermanen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je door camera’s in beeld wordt gebracht. Maar levert dat alleen maar successen op, of kun je ook onterecht in de problemen komen door camerabeelde...
Alles over dit onderzoek