Politie Groningen gelooft ‘onze’ cijfers niet

dinsdag 27 mei 2014 Leestijd: 1 min.
Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 27 mei 2014 Leestijd: 1 min.

De Groningse politie meent dat het cijfer 5% in onze uitzending over wat er gebeurt met de aangiftes bij politie niet klopt, schrijft de website Groninger Krant. Maar 5% van alle aangiftes dat leidt tot een veroordeling, zo hebben wij inderdaad gemeld.

Een zeer schokkend cijfer en, jammer voor de politie Groningen, niet zelf verzonnen, maar overgenomen uit het rapport ‘Prestaties in de strafrechtketen’ van de Algemene Rekenkamer.

De Groninger Krant heeft de politie vervolgens gevraagd wat dan de echte cijfers zijn, en wacht nu al twee maanden op een antwoord. Ook wij kijken met belangstelling uit naar het antwoord van de Groningse politie.

Overigens adviseren wij de Groninger Krant ook zowel het Openbaar Ministerie als de rechtbank te bellen, want het gaat tenslotte om de vraag hoeveel aangiftes leiden tot een veroordeling. En, zo schreef de Rekenkamer al, dat is in Nederland niet 1, 2, 3, op te zoeken.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie, waar is mijn aangifte?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Politie, waar is mijn aangifte?

Uitzending

Deel jouw ervaring 58 andere artikelen in onderzoek

568 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Van alle aangiftes die bij de politie worden gedaan, leidt maar 5% tot een veroordeling. Hoe kan dit? Wat gebeurt er met de aangiftes bij de politie? En hoe eenvoudig en veilig is het om aangifte t...
Alles over dit onderzoek