'Politie claimt succes bodycams over rug van mijn dochter'

woensdag 24 januari 2018 Leestijd: 3 min.

Bodycam bij de politie / ANP

Judith Meulendijks

Redacteur

judith.meulendijks@kro-ncrv.nl

woensdag 24 januari 2018 Leestijd: 3 min.

‘Gorcumse politie gaat dronken jongeren filmen,’ zo werd in het Algemeen Dagblad een nieuw project van de politie aangekondigd. Twee politieagenten werden uitgerust met bodycams om dronken minderjarigen te filmen, om ze later met de beelden te confronteren.

Even later tijdens de Gorcumse zomerfeesten van 2017 is het raak. In het AD staat dat een agent met bodycam een jongen van 16 heeft betrapt op gebruik van coke. Op Facebook spreekt de politie zelfs van ‘een mooi resultaat!’. Maar klopt dit wel?

De Gorcumse politie draait een preventieproject met bodycams. Bodycams zijn kleine camera’s die door agenten op het lichaam worden gedragen en die ze tijdens hun werk aan of uit kunnen zetten.

De politie experimenteert al sinds 2008 met bodycams. Soms worden ze ingezet voor operationele doeleinden, zoals het filmen van verdachten om extra bewijsmateriaal te verzamelen. Soms worden ze gebruikt om op sociale media het 'echte' politiewerk te laten zien, als tegenhanger van allerlei filmpjes over onhandig politieoptreden. De bodycams moeten leiden tot minder geweld tegen agenten.

We krijgen een mail van Karin, moeder van een (toen) 17-jarige dochter, die samen met de 16-jarige jongen betrapt zou zijn op coke-gebruik. Èn met de bodycam zou zijn gefilmd. ‘Ik vermoed dat dit artikel en dit Facebookbericht enkel zijn geschreven om het gebruik van bodycams te promoten, en dat onze kinderen hiervoor gebruikt zijn.’ Karin zoekt contact met ons voor ons onderzoek Politie Online. Om privacy-redenen is haar naam veranderd.

Wat is er nu in Gorinchem gebeurd? Er is geen bewijs voor coke-gebruik door jongeren en er blijken ook géén bodycam-beelden te zijn. Toch zegt de politie in eerste instantie tegen de krant van wèl.

In het AD: jongen (16) ten onrechte beschuldigd van coke-gebruik

In het AD staat: ‘Bodycam betrapt jongen (16) op gebruik van coke tijdens Zomerfeesten.’  Volgens het artikel was de 16-jarige jongen in het gezelschap van een man en een vrouw. ‘Een beveiliger alarmeerde de politie toen hij het drietal zag gebruiken op het pleintje Achter de Kerk,’ zo staat in de krant. Het voorval zou zijn vastgelegd met de bodycam. Volgens de journalist van het artikel heeft zij de informatie van de politie gekregen.

Echter in een later artikel weerlegt dezelfde journalist het eerdere bericht: ‘Een 16-jarige Leerdammer is onterecht door de politie benoemd als cokegebruiker. Dat meldde de politie gisteren aan deze krant (...) De jongen werd vorige week dinsdagavond tijdens de zomerfeesten in Gorinchem aangesproken door het bodycam-team van de politie. In het geval van de 16-jarige was er geen bewijs op de beelden te zien.’

Tot op de dag van vandaag staat het eerste artikel, waarin staat de jongen wèl coke heeft gebruikt, online. De journalist wil het niet aanpassen, omdat ze de informatie op deze manier van de politie heeft gekregen.

Volgens de moeder: succes bodycams onterecht geclaimd

Wat is er volgens moeder Karin gebeurd? Ze werd die nacht in augustus 2017 gebeld door de politie dat haar dochter was opgepakt samen met twee jongens. Ze zouden harddrugs hebben gebruikt. Dit zou zijn gefilmd door bodycams. Op het politiebureau aangekomen, mocht het drietal mee naar huis. Uiteindelijk heeft er geen vervolging plaatsgevonden.

Op Facebook plaatst de politie het AD-artikel met daarboven de woorden: Mooi resultaat!‘. Karin: ‘Omdat de leeftijd en de naam van het dorpje werden genoemd, wist iedereen dat het om mijn dochter ging’, zegt Karin. ‘Er kwamen al meteen allerlei appjes naar mijn dochter. We wonen in een piepkleine gemeente en zijn zodanig openlijk gefouilleerd en opgepakt dat iedereen precies weet om wie het gaat.’

Volgens Karin is er is geen enkel bewijs dat er door deze kinderen cocaïne is gebruikt, en al helemaal niet op een bodycam. ‘De ouders hebben geen beelden te zien gekregen omdat er geen beelden waren. De kinderen mochten ook gewoon naar huis, omdat er niets gevonden was en geen reden om aan te nemen dat ze onder invloed waren van drugs’, zegt Karin.

Karin spreekt de politie aan op het artikel en op het Facebook-bericht. ‘De politie weigert het artikel waarmee ze pronken van Facebook te verwijderen of aan te passen. Ik vermoed dat dit enkel is geschreven om het gebruik van bodycams te promoten, en dan onze kinderen hiervoor gebruikt zijn.’

Volgens de politie: geen bewijs voor coke

Wat is er nu precies gefilmd door de bodycams? Hennie Sanders, projectcoördinator bodycams bij de politie Gorinchem, zeg dat op de bodycambeelden niets staat dat bezwarend is. Je kon enkel zien dat de jongste jongen die hierbij betrokken was wel onder invloed was van alcohol. Er blijken geen bodycambeelden te zijn van coke-gebruikende jeugd.

Ook zou Sanders contact hebben gezocht met de AD-journalist die het artikel heeft geschreven. Hij heeft haar verteld dat het verkeerde informatie was en gevraagd hoe ze eraan kwam. Zij heeft de informatie van de voorlichter van de politie gekregen, zo zei ze.

Succes?

Bij Karin blijft het idee bestaan dat de politie Gorinchem, die voor het eerst op pad ging met bodycams, een succes wilde claimen. Haar dochter is daarvan het slachtoffer, zo zegt ze. Karin overweegt een nieuwe klacht in te dienen tegen de politie.

Een eerdere klacht van Karin is inmiddels behandeld. Ze had gevraagd om een rectificatie en om een onderzoek naar wie deze informatie heeft doorgegeven aan de krant. De politie heeft daarop gezegd dat een rectificatie geen meerwaarde heeft, omdat in de krant al een rectificatie heeft gestaan. Daarmee wordt het tweede AD-artikel bedoeld waarin staat er geen coke is gebruikt.

Lees meer over

Veiligheid en handhaving Politie Online
Verkenning Research Opnames Uitzending

41 tips

ontvangen

19 experts gesproken

We zoeken (strafrecht)advocaten die ervaring hebben met cliënten die door de politie herkenbaar op social media zijn gezet.

Veiligheid en handhaving / Politie Online

Ben jij zelf weleens gefilmd door een bodycam van de politie?

Of heb jij op een andere manier ervaring met bodycams? We zijn benieuwd naar alle ervaringen, zeker ook positieve. Vul ons tipformulier in!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Judith Meulendijks Redacteur

Judith Meulendijks bijt zich graag vast in onderwerpen. Zij maakt graag helder vertelde verhalen over falende overheidsprocessen, en dan vooral over de mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Ze heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel en probeert met haar werk als journalist bij De Monitor de samenleving een beetje beter te maken. Tipgevers, zeker ook van buiten de Randstad, kunnen bij haar terecht voor een luisterend oor. Zij worden echter niet op hun blauwe ogen geloofd; boven alles moet een verhaal kloppen. Judith’s interesse is breed, maar ligt in hoge mate bij justitie, zorg, digitalisering en (medische) privacy.

Lees verder
@judith_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De politie begeeft zich niet alleen op straat, maar de laatste jaren ook steeds meer online. Er worden politieberichten op internet geplaatst en wijkagenten tonen hun werk op social media zoals Twi...
Alles over dit onderzoek