Politici over strenge bijstandsregels: 'Mensen raken verder in de problemen’

zondag 18 januari 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-01-17 om 16.40.55 /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

zondag 18 januari 2015 Leestijd: 1 min.

De in januari ingevoerde strengere bijstandsregels drijven steeds meer uitkeringsgerechtigden tot wanhoop. Dat is gebleken uit de grootschalige enquête die we samen met Binnenlands Bestuur hielden onder medewerkers van de sociale diensten in ons land. Ons onderzoek naar de Sociale Dienst begon met tipgever Arend. Hij werd zo tot wanhoop gedreven dat hij een poging deed om zijn leven te beëindigen.

Een wanhoop die medewerkers van sociale diensten zich kunnen voorstellen. Zij waarschuwen in de enquête voor de gevolgen van steeds strengere bijstandsregels. lees ook: Strenge bijstandsregels drijven tot wanhoop zaterdag 17 januari Ons onderzoek werd ingevuld door 130 leidinggevenden en 343 medewerkers van sociale diensten. Zij stelden onder andere dat vooral mensen met psychiatrische problemen het zwaar hebben bij de sociale dienst. Volgens driekwart van de medewerkers (73%) verergeren deze problemen doordat zij eerder vastlopen in bijstandsregels.

'Verder in de problemen'

Wij vroegen diverse politici om een reactie naar aanleiding van deze resultaten. ‘Mensen worden verder in de problemen gebracht,’ zo laat Bram van Ojik, fractievoorzitter van GroenLinks, weten. ‘Het gaat niet meer om de mensen, maar om het beleid van dit kabinet en hun regeltjes. Staatssecretaris Klijnsma moet dit niet willen,’ vindt Tweede Kamerlid voor de SP Sadet Karbulut.

Meer reacties en alles over ons onderzoek zie je vanavond in De Monitor om 22:35 uur op NPO2. Kom je ook in de problemen door de strengere bijstandsregels? Mail: tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Sociale Dienst
Verkenning Research Opnames Uitzending

542 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Hoe sociaal is de sociale dienst? Alles wordt gedaan om misbruik te voorkomen en mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Is dit beleid rechtvaardig? Of zou het alleen moeten gelde...
Alles over dit onderzoek