Kantoortuin Onderzoek

Pleidooi voor ban op de kantoortuin: ‘Niet efficient, vermoeiend en stressvol’

zaterdag 18 januari 2020 Leestijd: 2 min.

Kantoortuin / Getty Images

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

zaterdag 18 januari 2020 Leestijd: 2 min.

De kantoortuin kunnen we beter afschaffen, vindt hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel. Het is niet mogelijk je in één ruimte met soms tientallen collega’s goed te concentreren. Hoewel duidelijke gedragsregels kunnen helpen, wijst de praktijk uit dat de kantoortuin voor de meesten niet werkt.

De ideale kantoortuin bestaat. Dat is de universiteitsbibliotheek. Iedereen werkt in stilte en iedereen weet dat je er niet mag praten. Begint iemand te babbelen, dan zal die meteen tot de orde worden geroepen. Dit is een uitzondering, zegt Van der Stigchel.

De hoogleraar schreef een boek over concentratie en het brein. Mensen kunnen zich op één ingewikkelde taak concentreren en ingewikkeld is het al heel snel. Dat geldt voor alles dat niet automatisch kan. Je brein doet dan een beroep op je werkgeheugen en die kan maar één taak tegelijk. 

  lees ook: Ziek door je werkplek: ‘Ik zit met dekens op kantoor’ zaterdag 11 januari

Een tweede eigenschap van je brein is dat die altijd alert is op de omgeving. Elke visuele en auditieve prikkel kan je van je taak afbrengen. In een kantoortuin gebeurt niet anders, je wordt steeds afgeleid. ‘Je zit daarmee dus te multitasken. Het is niet efficiënt, je gaat fouten maken, je raakt vermoeid en je krijgt stress omdat je steeds gestoord wordt. In de kantoortuin wordt concentreren bijna onmogelijk gemaakt.‘ 

De gevolgen zijn volgens Van der Stigchel duidelijk: je bent minder productief, want na de onderbreking kost het tijd om de taak weer op te pakken. Hij gelooft overigens niet dat je die verminderde productiviteit in een cijfer kan vangen. Daar spelen te veel factoren een rol. Wel is volgens Van der Stigchel duidelijk dat de kantoortuin tot meer uitval door ziekte leidt. Maar, zo nuanceert hij, dat kan ook aan de airconditioning liggen.

Je bent al gauw een zeikerd

Toch zijn er ook liefhebbers van de kantoortuin. Van de Stigchel verklaart dat uit de grote verschillen in concentratievermogen. Waar de één zich makkelijk afsluit, raakt de ander van slag als de collega begint te typen. Je kunt leren je beter te concentreren, maar dat lukt lang niet iedereen stelt hij. Bovendien blijven de verschillen bestaan. ‘Nu wordt een kantoortuin zo ingericht alsof ieder persoon hetzelfde is. Dat maakt dat je minder begrip voor elkaar krijgt omdat je al gauw als een zeikerd wordt gezien als je vraagt of je collega dat telefoongesprek even ergens anders wil voeren.’ Een ADHD’er zal er sowieso nooit kunnen werken.

Doekje voor het bloeden

De situatie wordt beter als er veel concentratieplekken zijn waar je je kan terugtrekken. Al blijft het een doekje voor het bloeden. ‘Wat we dan zien is dat mensen snel een handdoekje leggen op zo’n plek. Dan wordt het een wedstrijd wie er het eerst zit.’ Je vlucht tijdelijk weg, maar zult vroeg of laat terug moeten naar de kantoortuin.

Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek, abonneer je dan hier op onze nieuwsbrief.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Werk en inkomen / Ziek door mijn werk

Werk jij in een kantoortuin en heb je daar last van?

Wij willen meer weten over dit fenomeen. Ben je architect, of ga je over werkplekken, of werk je in een kantoortuin? Laat ons weten wat jij ervan vindt en help ons onderzoek verder.
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek