onderzoek Plasticrecycling

Plastichandelaar: “Corona is de doodsteek voor de recycling”

vrijdag 01 mei 2020 Leestijd: 3 min.

Ben Kras: "Waar moet ik naartoe met mijn plastic folies en bloementrays?" / Ben Kras

Odette Joosten

Verslaggever

odette.joosten@kro-ncrv.nl

vrijdag 01 mei 2020 Leestijd: 3 min.

Het coronavirus en de maatregelen die daarmee gepaard gaan, zorgen voor grote veranderingen, ook in de afvalsector. We verdiepen ons voor ons onderzoek naar de Plasticplaag in de handel en de recycling van plastic. Welke invloed heeft de coronacrisis op de verwerking van ons afval? 

Ik bel met Ben Kras, een grote Volendamse handelaar in, en verwerker van afval. Hij zit in de auto onderweg naar zijn hoofdkantoor in Volendam. Kras: ”Ik heb net onze locatie in Almere bezocht om even bij te praten over de problemen die er leven door de coronacrisis.” 

Vitaal beroep

De afvalbranche behoort tot de ‘vitale’ beroepsgroepen. Dit wil zeggen dat het bedrijf van Kras ‘gewoon’ door mag werken. Kras: “We hebben ook gelukkig nog geen medewerkers die ziek zijn geworden door het coronavirus.” Het is de aard van de Volendamse ondernemer, altijd het positieve zien. 

Kras verwerkt afval maar handelt ook in afval. Hij koopt folies en kunststoffen van onder andere logistieke bedrijven. Ik vraag hem wat in deze tijden van corona dan wel zijn grootste probleem is. Zijn antwoord is duidelijk:  “Afzet, afzet, afzet. Niet alleen in tijden van corona want dit is de laatste maanden al het geval maar de coronacrisis maakt de situatie wel nog nijpender. Waar moet ik naartoe met mijn plastic folie of bloementrays? De recyclers krijgen heel veel plastic aangeboden. Maar omdat de vraag naar het eindproduct – het kunststofrecyclaat dat als grondstof dient voor vele uiteenlopende toepassingen – verder afneemt is de afzet een grote uitdaging voor de branche”, vertelt Kras. 

Afzet recyclaat ligt stil 

Door de coronacrisis liggen verschillende industrieën die het kunststofrecyclaat kopen, stil. Een van de belangrijkste afnemers is de auto-industrie. Die gebruikt het gerecyclede kunststof, het recyclaat, onder andere in hun dashboards en autobumpers. Maar ook de tuinbouwsector is een belangrijke afnemer. Iedereen weet inmiddels dat deze sector ook flink is geraakt. Bloemen werden gratis weggeven of zijn in de verbrandingsoven beland. 

Ben Kras: ”Normaal gesproken kopen wij plastic afval van bedrijven en verkopen en transporteren dit naar onder andere recyclebedrijven in Frankrijk, België, Spanje, Italië en Hongarije. Dit zijn nu net de landen die het hardst geraakt zijn en in een totale lockdown zitten. Sommige landen, daar kom je niet in. Die zijn alleen nog open voor medicijnen en voedsel.”

Brandbrief

Naast het runnen van zijn familiebedrijf is Kras ook voorzitter van de branchevereniging voor de kunststof-recyclingindustrie in Nederland (NRK Recycling).  Hij heeft een brandbrief gestuurd naar de staatssecretaris van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven(D66). Waarom? 

Kras: “We willen in Europa naar een circulaire economie. Dat betekent dus meer gebruik van gerecycled plastic. Eén van de targets was ook om de recycledoelstellingen binnen de EU-lidstaten omhoog bij te stellen. Maar mede door de crisis zwakt de afzet juist nog verder af. In sommige sectoren staat de afzet zelfs helemaal stil. Dit is dus de doodsteek voor de recycling."

Goedkoop virgin plastic

De coronacrisis zorgt voor extreme financiële problemen in bijna alle sectoren. Trekt de recycling dan niet weer aan als de crisis voorbij is? “Ik verwacht wel dat de crisis tijdelijk is”, vertelt Kras. “Maar deze crisis komt bovenop het probleem dat al maanden het virgin plastic (‘nieuw’ plastic, red.) spotgoedkoop is en daarmee een directe concurrent vormt voor recyclaat. Bedrijven kiezen helaas nog vaak voor het goedkope virgin materiaal. Er is dus geen economisch voordeel om te recyclen.” 

De coronacrisis legt dus een probleem bloot dat al maanden speelt. Virgin plastic wordt onder andere gemaakt van olie en schaliegas. Door de lage olieprijzen, grootschalige boringen naar schaliegas in de VS, en handelsconflicten is de prijs van nieuw plastic zelfs lager dan gerecycled plastic (recyclaat). De inzameling van plastic spullen, het sorteren en recyclen zijn kostbaar. Het maken van het recyclaat (de gerecyclede plastic korrel) is juist arbeidsintensief. 

Recyclaat niet verkocht

Kras: “Doordat het recyclaat niet of nauwelijks wordt verkocht, kopen recyclers ook geen gebruikt plastic meer op. Het inzamelen van gebruikt plastic wordt dan zinloos.” Kras vertelt dat verschillende recyclebedrijven in Nederland al maatregelen moeten nemen om niet te bezwijken onder grote hoeveelheden opgestapeld plastic. “Denk aan alles wat je inlevert bij de milieustraat. Tuinstoelen, zwembadjes of plantenpotten. De recyclers kunnen er wel plastickorrels van maken maar wie koopt deze korrels nog op? Ze wachten nu dus met nog meer voorraad aannemen.” 

Verbrandingsoven

Wat gebeurt er dan met al ons plastic dat we naar de milieustraat brengen? Of met de bloementrays of kratten die bedrijven niet meer kwijt kunnen? “Wanneer het kunststofafval niet gerecycled kan worden gaat het naar de verbrandingsoven. En dat betekent aanzienlijke schade aan onze circulaire economie”, legt Kras uit. 

In de brandbrief pleiten de recyclers van kunststof voor ingrijpen van de overheid. Kras: “We willen dat de overheid de producenten van producten of verpakkingen verplicht om een bepaald percentage recyclaat te gebruiken. Dit is de meest effectieve manier om de recycling van plastic te stimuleren. Dat zal op de markt zorgen voor de benodigde toename maar ook continuïteit in de vraag naar gerecycled plastic. Als je het aan de markt alleen overlaat dan werkt het niet of onvoldoende.”

Wil je meer weten over dit onderzoek of eerdere uitzendingen? Kijk dan hier. En abonneer je op onze nieuwsbrief!

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

401 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Odette Joosten Verslaggever

Nog dagelijks verwondert Odette Joosten zich over verhalen die mensen haar vertellen. ‘Ik ben altijd op zoek naar de overeenkomsten tussen die verhalen. Waar lopen mensen tegenaan in ‘de maatschappij’? En kan ik, met mijn onderzoek, de vinger op de zere plek leggen en zoeken naar een oplossing? Sinds september 2016 werk ik voor De Monitor. Daarvoor werkte ik als verslaggever bij de achtergrondrubrieken Netwerk en Brandpunt.’

Lees verder
@odettejoosten

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek