Onderzoek De Plasticplaag

Philips: “Een mooie glanzende blauwe stofzuiger lukt nog niet met gerecycled plastic”

zondag 07 juni 2020 Leestijd: 2 min.

Ook voor stofzuigers geldt: "Mensen kopen dingen die ze mooi vinden" / De Monitor

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

zondag 07 juni 2020 Leestijd: 2 min.

Op tal van plastic producten staat met koeienletters dat ze ‘recyclebaar’ zijn. Ze kúnnen dus (in theorie) gerecycled worden. Maar dóen fabrikanten het ook? Maken ze weer nieuwe producten van dat gerecyclede plastic?

Slechts 10 procent van de plastic producten in Nederland wordt gemaakt van gerecycled plastic, rekende de voorzitter van de kunststofindustrie, Jac. Gofers, ons voor. Tegelijkertijd willen we naar een economie zonder afval en staan er duizenden zakken met gerecyclede plastic snippers in de polder te wachten op een nieuwe bestemming. Hoe kan dat? We vragen een paar grote fabrikanten of zij het kunnen gebruiken.

“Kom maar onze kant op!” Duurzaamheidsmanager Eelco Smit van Philips weet wel raad met het recyclaat uit de polder. “We stoppen het in huishoudelijke apparatuur: stofzuigers, koffiezetapparaten of strijkijzers.“ En hoeveel is dat dan op het totale plastic dat ze gebruiken? Smit: “Op dit moment gaat het om vijf procent van alle onderdelen in de huishoudelijke apparatuur en dat moet groeien naar twintig procent in 2025.” Smit legt uit dat het recyclaat nu voornamelijk in onderkanten zit. “In zwarte en grijze onderdelen. We kunnen nog niet al het kunststof vervangen vanwege wettelijke eisen, veiligheid of mechanische eisen.”
lees ook: 'Recyclebaar' staat op veel plastic producten, 'gerecycled' bijna nooit vrijdag 05 juni

“Mensen kopen dingen die ze mooi vinden”
Vijf procent, dat klinkt weinig: is het recyclaat niet goed genoeg? Smit: “We zijn druk bezig om er meer van te maken. Maar het kan bijvoorbeeld niet in de onderdelen waar water in komt. Bijvoorbeeld in koffiezetapparaten. Daar zijn scherpe eisen voor en dat kan nog niet met recyclaat. Daar moeten we aan werken samen met recyclers.”

Maar de bovenkant van een stofzuiger? Dat moet toch geen probleem zijn; daar komt immers geen water of koffie tegenaan. Smit geeft toe: “Kleur is ook een probleem. De bovenkant van een stofzuiger is vaak gekleurd en glanst, en dat lukt nu nog niet met gerecycled kunststof. Maar ook daar werken we aan.” 

Moeten we hieruit herleiden dat mensen mode belangrijker vinden dan milieu als ze een stofzuiger kopen? Dat weet Smit niet, maar: “Ik denk wel dat mensen dingen kopen die ze mooi vinden. Op dit moment kunnen we nog niet alles wat we mooi vinden van gerecycled kunststof maken.” 
lees ook: Waarom Hartman nog vooral nieuw plastic gebruikt: “Onze doelgroep vindt design en kwaliteit vermoedelijk zwaarder wegen dan dat het gerecycled is” zaterdag 06 juni

“Daar werken we aan”
Een product dat niet mooi hoeft te zijn en daarom prima van gerecycled plastic kan worden gemaakt, is de verfemmer. Een bekend merk is Flexa. We bellen moederbedrijf AkzoNobel om te vragen of de Flexa-emmers van gerecycled plastic zijn gemaakt. Woordvoerder Joost Ruempol laat ons weten: “AkzoNobel werkt aan het terugdringen van het gebruik van plastic.” En we krijgen ook nog een primeurtje: “We maken binnenkort bekend dat wij ernaar streven dat in 2025 alle plastic verpakkingen waarin onze decoratieve verf in Europa wordt verpakt, minstens vijftig procent gerecycled plastic zal bevatten.” 

Daarnaast, zo laat hij weten, streeft AkzoNobel er onder meer naar om “alle emissies van hun eigen productieprocessen te beperken” en willen ze “het plastic dat in de natuur terechtkomt zoveel mogelijk beperken.” Dat klinkt top allemaal. Maar hoe zit het nou met die Flexa-verfemmers? Zijn die van gerecycled materiaal? “Nee.” Maar dit is toch een van de makkelijkste producten om van gerecycled materiaal te maken? “Daar werken we aan.”

Meer weten? 
Wil je meer weten over wat er wel en niet gemaakt wordt van gerecycled plastic? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief of kijk maandag 8 juni naar De Monitor om 22:20 uur op NPO2! 

Lees meer over

Natuur en milieu De Plasticplaag
Verkenning Research Opnames Uitzending

De Plasticplaag

Uitzending

Duizenden zakken gerecyclede plastic snippers liggen te wachten in de polder. Waarom willen fabrikanten ze niet hebben? En doet de staatssecretaris eraan? Zij wil toch naar economie waarin alle plastics opnieuw gebruikt worden? Kijk maandag 8 juni naar onze uitzending!

Deel jouw ervaring 70 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 08 juni 2020 om 22:20  NPO2

402 tips

ontvangen

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Plastics zijn in één woord fantastisch. We gebruiken ze voor onmisbare producten als brillen, babyflessen en injectienaalden. Ook gebruiken we ze voor ons luxe leven...
Alles over dit onderzoek