Patiëntenverenigingen: ‘Patiënten worden verkeerd beoordeeld door gebrek aan kennis UWV’

zondag 09 april 2017 Leestijd: 2 min.

Illya Soffer, directeur Ieder(in) / De Monitor

Huub Floor

Verslaggever

huub.floor@kro-ncrv.nl

zondag 09 april 2017 Leestijd: 2 min.

UWV-artsen weten niet genoeg van specifieke ziekten om een goed oordeel te kunnen geven. Dat vindt 87% van de patiëntenverenigingen die onze vragenlijst over UWV-keuringen heeft ingevuld voor ons dossier UWV.

Een keuringsarts van het UWV moet over honderden aandoeningen voldoende kennis hebben om te kunnen bepalen of mensen nog kunnen werken. Patiënten met zeldzame of complexe aandoeningen hebben het idee dat keuringsartsen geen goed beeld hebben van hun ziekte. Laat staan dat ze kunnen bepalen of iemand met die aandoening kan werken. Ook de behandelend artsen twijfelen soms of hun collega’s voldoende afweten van weinig voorkomende kwalen. Dat vertelde hoogleraar en longarts Marjolein Drent eerder aan ons.

Om te onderzoeken hoe breed gedragen dit probleem is, hebben wij patiëntenverenigingen een enquête gestuurd. 52 verenigingen hebben die ingevuld. Zij vertegenwoordigen duizenden patiënten met de meest uiteenlopende ziekten. Uit de antwoorden op onze vragen blijkt dat er veel onvrede is over de UWV-keuringen.

Onvoldoende

Het slecht begrijpen van complexe ziekten is niet het enige kritiekpunt van de patiëntenverenigingen. 69% vindt ook dat het UWV onvoldoende rekening houdt met het oordeel van de behandelend arts. Veel mensen die gekeurd worden voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering zijn onder behandeling van een specialist. Een veelgehoorde klacht is dat het oordeel van die specialist afwijkt van het UWV. De vereniging voor chronisch zieken en gehandicapten Ieder(in) zegt daarover vanavond in de uitzending: ‘Wij horen terug dat de verzekeringsarts nauwelijks geïnteresseerd lijkt te zijn in het onderzoek dat er al ligt.’

Bezwaar

Patiënten en de vertegenwoordigende verenigingen denken dat het ontbreken van de informatie zorgt voor slechtere keuringen. Het UWV zegt in een eerdere reactie over de kritiek op de keuringen: ‘Dat er verschillende oordelen voorkomen is een feit. Dat verschijnsel kennen alle specialismen in de geneeskunde. De beoordeling van arbeidsvermogen is een activiteit op het kruispunt van objectiviteit en subjectiviteit. De verzekeringsgeneeskunde functioneert goed, maar het is en blijft mensenwerk. Dat geldt voor de hele medische wereld.’ En als mensen het niet eens zijn met het oordeel van het UWV kunnen ze altijd in bezwaar gaan, aldus de woordvoerder.

In 2015 waren er 26.515 mensen die de handschoen oppakten en in bezwaar gingen. Een kwart van hen krijgt gelijk. Volgens Ieder(in) is dat heel hoog. ‘Als we 25% kans zouden hebben om een miljoen te winnen in de loterij zouden we volgens mij massaal meedoen. Dus dat pleit er misschien wel voor dat mensen in ieder geval in bezwaar moeten gaan en in beroep moeten gaan als ze denken: ‘Dit klopt niet’.’

Lees meer over

Werk en inkomen UWV
Verkenning Research Opnames Uitzending

UWV

Uitzending

Er zijn twee uitzendingen geweest over dit onderzoek. We gaan voorlopig niet meer verder met dit onderzoek.

Deel jouw ervaring 28 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 17 september 2017 om 22:40  NPO2

1861 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Huub Floor Verslaggever

Huub Floor is een dertiger met een ziel van een doorgewinterde onderzoeksjournalist. Met flair, uitdagend en soms tot op het randje maakt hij verhalen. Maar niet voordat onomstotelijk vast staat dat wat hij onderzoekt ook klopt. Daarom schuwt hij het ook niet om dikke stapels documenten door te spitten waarbij hij snel tot de kern komt. Een lekker verhaal is leuk, maar het moet wel kloppen.

Lees verder
@huubfloor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Door de jaren heen krijgen we regelmatig tips over de uitkeringsinstantie UWV. Veel klachten gaan over hoe mensen zich behandeld voelen. De arbeidsongeschiktheidskeuring komt daarin vaak voorbij. W...
Alles over dit onderzoek