Patiëntenfederatie: niet al het geld hoeft terug naar patiënt

dinsdag 20 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

tandartsen1 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 20 oktober 2015 Leestijd: 1 min.

Krijgt de patiënt die te veel zorgkosten betaalt zijn geld nou terug of niet? In ons dossier Dokters in de knel zoeken we uit wat er gebeurt als een zorgverzekeraar foutief gedeclareerd geld terugvordert van een zorgverlener. Stel daar zit ook een eigen bijdrage in, dan is dat toch jouw geld?

Achmea wil miljoenen euro’s terugvorderen van tandartsen omdat die veel fouten met de declaraties maken. Tandartsen betwisten dit en wonnen al een rechtzaak. Er komt wel een hoger beroep. Maar de principiële vraag blijft: als die declaratie foutief is, en er zit een eigen bijdrage bij, krijgt de patiënt zijn geld terug?

Weinig geld terug

Verzekeraar Achmea laat ons weten dat het bij de tandartsen in elk geval niet rechtstreeks terugvloeit naar de patiënt. Het wordt meegenomen bij de premieberekening aan het einde van het jaar. Is dat wel terecht? We vragen het daarom de patiëntenfederatie NPCF. Zij vinden dat de patiënt dat geld terug moet krijgen. Dat mag voor hen ook door het te verrekenen in de premie die aan het einde van het jaar wordt berekend. Maar dan profiteert iedereen, misschien, een heel klein beetje, terwijl de gedupeerde relatief weinig van het geld terug ziet.

We onderzoeken nu verder hoe ingewikkeld het is dit soort foutieve declaraties te innen. Heeft u tips mail ons!

Lees meer over

Gezondheid en zorg Dokters in de knel
Verkenning Research Opnames Uitzending

53 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Zorgverzekeraars controleren via een computersysteem het declaratiegedrag van alle zorgverleners, waaronder huisartsen. Als volgens dat systeem iemand ‘meer dan gemiddeld’ declareert, w...
Alles over dit onderzoek