'Patiënt heeft recht op informatie over behandeling, kosten en opties'

vrijdag 24 april 2015 Leestijd: 1 min.

beugelbekkie_1 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

vrijdag 24 april 2015 Leestijd: 1 min.

In onze uitzending van gisteren reageerde tandartsenvereniging KNMT al op de resultaten van het Meldpunt Orthokosten. René Noverraz van de KNMT noemt de resultaten van het Meldpunt 'teleurstellend'. Ook de Vereniging van Orthodontisten reageert op onze uitzending. Net als de KNMT belooft de Orthodontistenvereniging beterschap en gaat zélf onderzoeken in hoeverre patiënten wel voldoende informatie krijgen:

Elke klacht vinden wij er één teveel. In onze richtlijnen staat dat orthodontisten hun patiënten vooraf een behandelplan en begroting moeten geven, en verschillende behandelopties moeten voorleggen, als deze er zijn. Wij vinden dat elke patiënt daar recht op heeft. In onze kwaliteitsvisitatie, onderdeel van de (her-) registratie als specialist, controleren wij hierop. Ook is het onderdeel van de verplichte praktijkcertificering. Wij zullen in ons jaarlijks patiënten tevredenheidsonderzoek onder 11.000 patiënten vragen of patiënten dat inderdaad krijgen. Er is niet bekend in hoeverre de negatieve ervaringen van 600 patiënten betrekking hebben op behandelingen van orthodontisten of op behandelingen van tandartsen. Wij zouden het toejuichen als ook de tandartsen die orthodontische behandelingen doen, heldere afspraken met hun patiënten maken over een behandelplan, en een begroting voorafgaand aan de behandeling meegeven.

Lees hier de volledige reactie van de Vereniging van Orthodontisten.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Orthodontie
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Een mond vol rechte tanden is tegenwoordig de norm. Maar wat kost een beugel eigenlijk? Ondanks een flinke tariefkorting voor orthodontisten stijgen de kosten per beugel. Hoe kan dat?
Alles over dit onderzoek