Oproep Zinloze zorg

Patiënt: ‘De arts wilde een operatie; ik wilde wachten. Hij was nogal dominant’

zondag 05 juli 2020 Leestijd: 2 min.

Waar zit de lucht in onze zorg? / Photo by Online Marketing on Unsplash

Karen Geurtsen

Redacteur

karen.geurtsen@kro-ncrv.nl

zondag 05 juli 2020 Leestijd: 2 min.

Tijdens de coronacrisis zijn er een stuk minder mensen bij de huisarts geweest en behandeld in het ziekenhuis dan normaal. Dat geeft te denken: zijn al die afspraken en behandelingen dan wel zo noodzakelijk? We starten een nieuw onderzoek naar Zinloze zorg

Meteen komen we in contact met Riny. Ze had last van een opgezette klier en ging naar de huisarts. Die adviseerde haar om er een specialist naar te laten kijken. Riny: “Ik kreeg meerdere onderzoeken waaruit niet duidelijk bleek of de aandoening kwaadaardig was. Toch besloot de chirurg dat een ingewikkelde operatie noodzakelijk was. Die zou wel acht uur kunnen duren en was niet risicoloos; je kunt daar een scheef gezicht aan overhouden.” Dat vond Riny een heftige ingreep. “’Kan ik het niet beter even aankijken?’ stelde ik voor. Maar de chirurg was nogal dominant en vond dit echt nodig.”

‘De chirurg luisterde niet’

Riny bleef twijfelen, vertelt ze aan de telefoon. Als voormalig apothekersassistente vroeg ze zich af of het niet een bijwerking van haar medicatie zou kunnen zijn: “Ik heb dit ook met de chirurg besproken, maar die luisterde niet en bleef bij zijn standpunt.” Desondanks besloot Riny haar eigen intuïtie te volgen. Ze wisselde van medicatie en een half jaar later was de ontsteking weg. “Ik kom uit de zorg en heb als apothekersassistente gewerkt, dus ik hield voet bij stuk. Maar ik kan me voorstellen dat iemand die niet in de zorg werkt zo’n chirurg toch sneller volgt in zijn advies.”

Waarom denkt ze dat de chirurg zo graag wilde opereren? Waren er financiële prikkels? Riny: “Dat weet ik niet. Daar heb ik eigenlijk nooit over nagedacht. Ik zeg ook niet dat dit echt onzinnige zorg is. Maar er zijn wel een hoop zorgkosten gemaakt voor onderzoeken en dergelijke, die achteraf niet nodig waren als de specialist wat breder had gekeken en naar me had geluisterd.”

5 tot 10 procent zorg aantoonbaar zinloos

Het is eigenlijk niet gek dat Riny vraagtekens zette bij het nut van de operatie. Van de helft van alle handelingen die artsen uitvoeren in Nederlandse ziekenhuizen, is niet bewezen dat de patiënt er baat bij heeft, lezen we in de Volkskrant. En van vijf tot tien procent van de geleverde zorg is zelfs aangetoond dat deze niets toevoegt. Daaronder vallen zaken als buikfoto’s op de spoedeisende hulp, jaarlijkse oogcontroles bij patiënten met diabetes en het te snel plaatsen van buisjes in kinderoren.

Slechte samenwerking, (verouderde) protocollen en financiële prikkels zorgen ervoor dat die zorg, misschien dus onnodig, tóch wordt geleverd. Met een hoop kosten van dien.

Oproep
Heb jij als professional het gevoel dat je weleens zinloos zorg levert? Of ben jij patiënt en krijg je onderzoeken, gesprekken of behandelingen waarvan je het nut niet inziet? Hoe kan dit beter? Laat het ons weten! Wil je op de hoogte blijven van ons onderzoek? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief. 

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zinloze zorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

44 tips

ontvangen

Gezondheid en zorg / Zinloze zorg

Oproep

Heb jij als professional het gevoel dat je weleens zinloos zorg levert? Hoe kan dit beter? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Karen Geurtsen Redacteur

Als vragen stellen je hobby is, dan is er geen betere baan dan onderzoeksjournalist. Daar kwam Karen Geurtsen achter toen ze na haar studies Europees Beleid en Journalistiek & Nieuwe Media stage liep bij weekblad HP/De Tijd. Voor de vraag hoe de PVV werkelijk in elkaar stak, ging zij undercover. Dat resulteerde in een hoop discussie, een boek en een nominatie voor de Mercurs (2010). Na een korte uitstap naar het bedrijfsleven zit ze sinds 2016 zit bij de KRO-NCRV. Karen: 'Het mooie aan De Monitor is dat je het publiek helemaal mee kunt nemen in je eigen zoektocht.’

Lees verder
@karen_geurtsen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Tijdens de coronacrisis zijn er een stuk minder mensen bij de huisarts geweest en behandeld in het ziekenhuis dan normaal. Dat geeft te denken: is al die zorg wel zo noodzakelijk?
Alles over dit onderzoek