‘Passend onderwijs is een ramp voor álle leerlingen’

dinsdag 03 oktober 2017 Leestijd: 1 min.

Tipgever ging op zoek naar een school zonder zorgleerlingen voor haar dochter. /

Sietze van Loosdregt

Samensteller

sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl

dinsdag 03 oktober 2017 Leestijd: 1 min.

Krijgt mijn kind wel genoeg aandacht met al die zorgleerlingen in de klas? Dat vroeg één van de tipgevers in ons dossier Onderwijs zich af. De moeder ging op zoek naar een school die geen zorgleerlingen toelaat. Met succes. ‘Ik wil dat er in de klas ook voldoende aandacht is voor mijn dochter.’

In onze uitzending van afgelopen zondag besteedden we aandacht aan de Wet passend onderwijs. Volgens die wet moeten kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, vanwege bijvoorbeeld ADHD, autisme of gedragsproblemen, zoveel mogelijk worden opgevangen op een reguliere school. Wat zijn de gevolgen voor de rest van de klas?

Kijk de uitzending over passend onderwijs terug

De moeder, die anoniem wil blijven, schrijft ons: ‘In een klas van 30 kinderen waarvan er 6 extra aandacht nodig hebben in verband met ADHD, autisme of andere (gedrags)problemen, is er voor de overige leerlingen nog maar weinig tijd. Passend onderwijs is dus niet alleen voor zorgleerlingen een ramp, maar juist ook voor de leerlingen die bij de zorgleerlingen in de klas zitten. Zij krijgen namelijk veel minder aandacht.’

Uit het onderzoek dat we samen met DUO Onderwijsonderzoek & Advies uitvoerden onder ruim 1000 leerkrachten in het basisonderwijs bleek al dat leerkrachten zich hier ook zorgen over maken. De aandacht voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben gaat volgens 79 procent ten koste van de aandacht voor de ‘gewone’ leerling.

We bellen de moeder op. Ze zegt een school gevonden te hebben die aan haar eisen voldeed, maar hoe vond ze die school? Ze deed uitgebreid onderzoek op websites en jaarverslagen en vond een school die dusdanig strenge eisen stelt aan nieuwe leerlingen dat zorgleerlingen moeilijk door de selectie komen, aldus de moeder.

 

Oproep

We hebben inmiddels twee uitzendingen gemaakt over passend onderwijs en wij gaan door met ons onderzoek. Heb je als scholier/student ervaring met scholen waar géén of weinig regels gelden, zoals Iederwijs onderwijs in het verleden. Waar de scholier zelf mag bepalen wat hij wil doen, zoals bij het Democratische onderwijs nu. Waar op onorthodoxe wijze les wordt gegeven zonder klassen en toetsen.  Graag horen we je ervaring. Stuur hier je tip in.

Bekijk hier de uitzending: Hoe passend is het passend onderwijs?

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Onderwijs
Verkenning Research Opnames Uitzending

Onderwijs

Research

Wij volgen scholen, gemeenten en ouders in hoe zij omgaan met de sluiting van de scholen door het corona-virus.

Deel jouw ervaring 163 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 01 juni 22:15u, NPO2

2070 tips

ontvangen

54 experts gesproken

Docenten, schoolbestuurders, ambtenaren en ouders van kinderen die tegen problemen oplopen met het thuisonderwijs.

Dit artikel is geschreven door:

Sietze van Loosdregt Samensteller

Sietze van Loosdregt komt van het platteland. En dat zie je terug zijn werk. Zo maakte hij voor De Monitor uitzendingen over megastallen, de Q-koorts en windmolens. Maar ook over sociaal maatschappelijke thema’s als het onderwijs en de sociale dienst. Hij begon zijn werk in Hilversum bij het actualiteitenprogramma Netwerk, en werkte daarna onder meer voor de discussieprogramma’s Rondom 10 en Debat op 2.

Lees verder
@sietze_1

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Steeds meer kinderen met fysieke- of psychische problemen, zoals autisme en hoogbegaafdheid, krijgen een vrijstelling van de leerplicht. Dat betekent als kinderen niet leerbaar zijn. Maar het schij...
Alles over dit onderzoek