De online bestellingen vlogen de deur uit. Met dagelijks zo’n 1,5 miljoen pakketjes waren de dagen dat Nederland op slot ging vergelijkbaar met die van de topdrukte tijdens decemberfeestdagen. Het koerierswerk is fysiek en mentaal zwaar, vertelt deze koerier. Pakketten wegen soms tot 72 kilo. “Ik zeg tegen de klant: daar staat-ie in de auto, pak ‘m er zelf maar uit.”

Martin Schild is al dertig jaar koerier. Hij werkt voor een internationale koeriersdienst. “In het begin van de coronatijd was het heel rustig”, vertelt hij. Maar dat duurde niet lang. “Bedrijven ontvingen minder pakketten, maar we bezorgden meer bij particulieren waardoor de werkdruk uiteindelijk toenam.” Volgens de belangenorganisatie voor webshops Thuiswinkel.org zou het de afgelopen weken om zo’n 1,5 miljoen pakketbezorgingen per dag gaan. Topdrukte die vergelijkbaar is met de feestdagen in december.

Oproep

Ben je koerier en ondervind je stress van de hoge werkdruk? Leeft jouw werkgever de cao niet na? Of ben je ontevreden over je werksituatie? Laat het ons weten via het tipformulier. We zijn benieuwd naar je verhaal.

Moe thuis
Schild heeft een vast contract van veertig uur per week, en levert vijf dagen per week pakketten in de zone Halfweg-Zwanenburg bij Amsterdam. “Het mooie van mijn werk is het contact met de klanten, af en toe tussendoor een bakkie doen of een praatje maken.” Maar hij voelt ook de stress. “De werkdruk is gigahoog. Je komt altijd moe thuis. Het is eten, tv-kijken en dat was het dan wel. Sommige collega’s gaan sporten ’s avonds, maar er zijn ook veel die zeggen: ‘Daar heb ik geen puf meer voor’.”

Schild, die naast koerier ook kaderlid is bij de vakbond FNV waardoor hij veel pakketbezorgers spreekt en zicht heeft op wat er speelt bij diverse koeriersondernemingen, legt uit: “Het is geestelijk zwaar. Er is een computer die seintjes geeft waar je in de buurt retours moet ophalen, als je er een vergeet moet je weer terug. Je bent de hele dag aan het regelen, rennen en sjouwen.”

Naar de wc? “Dan heb je vaak een probleem”
En wat als je tussendoor naar de wc moet? Schild: “Dan heb je vaak een probleem. Kijk, ik maak er tijd voor. Dat doe ik gewoon. Ik werk hier al lang, ik zit in de ondernemersraad en ben kaderlid bij FNV. Maar hoe anders is dat voor de jonge jongens die werken via onderaannemers of net in dienst zijn? Daartegen wordt gezegd: ‘Als hij jouw wijk doet, kan hij twintig adressen meer doen’, omdat die geen pauze houdt.”

“Ik zie dat pakketbezorgers last hebben van rugklachten en slijmbeursontsteking. Dat laatste heb ik zelf ook gehad”

Koerier Martin Schild

Niet alleen geestelijk, ook lichamelijk ervaart Schild het werk als zwaar. “Ik zie dat pakketbezorgers last hebben van rugklachten en slijmbeursontstekingen. Dat laatste heb ik zelf ook gehad.”

Schild: “We vervoeren pakketten tot 70 kilo. Ik zeg inmiddels tegen de klant: ‘Daar staat-ie in de auto, pak ‘m er zelf uit’. Ik help wel, alleen ga ik het niet tillen. Maar jongens met losse contracten durven dat soms niet te vragen.”

Makers

Verslaggever / Redacteur