Overzicht: zo bereken je de wettelijk toegestane incassokosten

donderdag 31 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Brieven deurmat schulden_0 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 31 maart 2016 Leestijd: 1 min.

Uit gesprekken met verschillende tipgevers in het dossier Schulden wordt duidelijk dat velen niet precies weten wat er nu wel en niet in rekening gebracht mag worden door een incassobureau. En ook Calvin Ceder van Anti-Incasso, een bureau dat consumenten bijstaat in geschillen met incassobureaus, refereerde er al aan: kennisgebrek bij consumenten zorgt ervoor dat mensen een gemakkelijke prooi zijn.

Naast het bedrag dat je de schuldeiser verschuldigd bent, de zogenoemde hoofdsom, vragen de incassobureaus ook een vergoeding voor de door hen gemaakte incassokosten. In 2012 is de Wet Incasso Kosten (WIK) ingevoerd en die heeft duidelijke regels opgesteld over de te berekenen incassokosten voor consumenten. De WIK geldt overigens alleen voor vorderingen die na juli 2012 betaald hadden moeten zijn.

Hieronder een overzicht van het maximumpercentage dat mag worden gerekend voor incassokosten.

Incasso graphic.jpg

De Autoriteit Consument en Markt stelt echter in haar rapport over incassokosten eind 2015 vast dat het nog steeds voorkomt dat incassobureaus zich niet altijd aan bovenstaande wet houden. Op vorderingen verschijnen dan naast de incassokosten nog andere bedragen, zoals administratiekosten, aanmaankosten, KVK kosten etc. Deze kosten mogen dus niet in rekening worden gebracht omdat die al verwerkt horen te zijn in de incassokosten.

Help ons verder in het onderzoek
Ons onderzoek naar de incassobranche gaat verder. Heb je tips over naleving van de Wet Incasso Kosten? Ben je bijvoorbeeld werkzaam bij een incassobureau? Of heb je te maken met een incassobureaus dat zich niet aan de regels lijkt te houden? Wij horen het graag! Mailen kan naar tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Schulden
Verkenning Research Opnames Uitzending

Schulden

Opnames

Deel jouw ervaring 78 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 28 april 22:40u, NPO2

234 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. M...
Alles over dit onderzoek