Overzicht van kankersoorten die vaker voorkomen bij brandweermensen

maandag 21 september 2015 Leestijd: 1 min.

Brandbestrijding /

Daan Jansen

Verslaggever

daan.jansen@kro-ncrv.nl

maandag 21 september 2015 Leestijd: 1 min.

Dat kanker vaker voorkomt bij brandweermensen dan de rest van de bevolking kunnen we inmiddels wel als vaststaand gegeven beschouwen. Niet alleen internationale onderzoeken tonen dat aan, ook Brandweer Nederland erkent dat. Maar welke soorten kanker zijn te linken aan het werk van brandweerman? Die vraag willen we beantwoorden binnen ons dossier Ziek door het werk.

Na onze uitzending over de verhoogde kans op kanker bij brandweerlieden, stroomt onze mailbox vol met brandweermensen die ziek zijn geworden. Maar zijn ze ook ziek geworden door het werk? Van sommige soorten kanker is er moeilijk een relatie vast te stellen tussen het brandweerwerk en de ziekte. Zoals in het geval van de borstkanker die bij één van onze tipgevers is geconstateerd.

Tegenstrijdig

Daarnaast hebben we te maken met tegenstrijdige uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken, waardoor er soms een schimmig beeld ontstaat. Bovendien geldt in alle gevallen dat de mate van blootstelling en andere factoren, zoals roken, van belang zijn.

Toch zijn er een paar kankersoorten die reden geven om aan een beroepsziekte te denken, zoals blaaskanker, zaadbalkanker, prostaatkanker, lymfeklierkanker en longvlieskanker (vaak veroorzaakt door asbest). De vroegere Arbeidsinspectie (nu Inspectie SZW) benoemt deze in het rapport dat ze afgelopen juni schreven over de inspecties die ze uitvoerden bij de brandweer:

‘Meta-analyses geven aan dat bij brandweerwerkzaamheden er een verhoogd risico kan zijn op bijvoorbeeld blaaskanker, testiskanker, prostaatkanker en Non-Hodgkin Lymfomen of mesotheliomen.’

Nederlands Centrum voor Beroepsziekten

Klinisch Arbeidsgeneeskundige Gert van der Laan voegt daar nog aan toe: ‘Bij huidkanker kan ik me ook wel voorstellen dat daar een verhoogd risico op is.’ Maar hij zet ook een kanttekening: ‘Bij het ene onderzoek naar testiskanker onder brandweermensen werd een verdubbelde kans gemeten, bij recenter onderzoek was de kans weer kleiner dan onder de rest van de bevolking.’

Van der Laan onderzocht namens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten of de blaaskanker van brandweerman Danny van Gelstwijk echt door zijn werk is gekomen. Zijn conclusie luidde ‘ja’. Want de kans daarop is groter dan 50%, waardoor het als beroepsziekte beschouwd moet worden.

Ben je zelf ook ziek geworden als brandweerman of –vrouw? Laat het ons weten. Je kunt ons mailen op tip insturen.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

586 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Daan Jansen

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek