Overspannenheid en burn-out meest gemelde beroepsziekten

donderdag 09 oktober 2014 Leestijd: 1 min.
Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

donderdag 09 oktober 2014 Leestijd: 1 min.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, gedaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Per honderdduizend werknemers krijgen 94 werknemers per jaar een psychische aandoeningen door hun werk. Bij aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat gaat het om 69 per honderdduizend werknemers en bij gehooraandoeningen om 60 per honderdduizend werknemers.

Schermafbeelding 2014-10-09 om 11.21.07.png

Overspannenheid meest gemelde beroepsziekte

Overspannenheid/burn-out is met 77 procent de meest gemelde psychische beroepsziekte. Problemen met de werkinhoud, werkhoeveelheid en problemen tussen werknemers onderling en met hun leidinggevenden zijn vaak de oorzaak. De financiële sector is hierbij de koploper.

Daarnaast is het aantal meldingen van een posttraumatische stressstoornis toegenomen tot 10 procent van het aantal psychische beroepsziekten. De meeste meldingen betreffen politiefunctionarissen, gevolgd door treinmachinisten en treinconducteurs, medewerkers gezondheidszorg (met name in de psychiatrie en zwakzinnigenzorg) en defensiepersoneel.

Fysieke beroepsziekten gedaald

Hoewel het aantal meldingen van beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat de afgelopen jaren is gedaald, geldt dit niet voor de drie sectoren met de meeste beroepsziekten aan het houding- en bewegingsapparaat: bouw, industrie en vervoer en opslag. Slechthorendheid door lawaai blijft ook in 2013 een veel gemelde beroepsziekte.

Bron: www.personeelsnet.nl

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

599 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek