Overlast door bromtonen in Nederland: een overzicht

woensdag 23 augustus 2017 Leestijd: 1 min.

Vrachtverkeer woningen /

Auke Schouwstra

editor

@Auke Schouwstra

woensdag 23 augustus 2017 Leestijd: 1 min.

Overlast van laagfrequent geluid, bromtonen dus, is grofweg in te delen in drie categorieën. Dat leiden we af uit de informatie die we verzamelen bij het onderzoek voor onze Monitor-uitzending over laagfrequent geluid.

De eerste categorie is: overlastmeldingen die uiteindelijk terug te voeren zijn op een medische oorzaak bij de klager. Oorsuizingen bijvoorbeeld, ook wel bekend als tinnitus.

Bij de tweede categorie wordt er wel een storende toon gemeten, maar het wordt niet duidelijk waar die vandaan komt. Die categorie komt best vaak voor.

De laatste categorie is er één van het soort 'eind goed, al goed': er is overlast, er wordt een toon gemeten, het is duidelijk waar die vandaan komt en door aanpassingen aan de bron verdwijnt de toon.

Grote affaires

We hebben een aantal grote bromtoonaffaires op een rij gezet voor je. Allemaal gevallen van overlast door laagfrequent geluid die we tegenkwamen bij onze research.Bij sommige zijn meer dan 100 mensen betrokken, anderen blijven klein in omvang maar kosten wel honderdduizenden euro's vanwege onderzoeken die zonder veel resultaat blijven. Het is geen compleet overzicht, maar het geeft wel een goede indruk van de ervaringen van mensen met bromtonen.

Was je betrokken bij een bewonersgroep die in actie kwam tegen een bromtoon en sta je niet in dit overzicht? Meld het ons: demonitor@kro-ncrv.nl

Check hier het overzicht:

Lees meer over

Natuur en milieu Geluidsoverlast
Verkenning Research Opnames Uitzending

Geluidsoverlast

Uitzending

De uitzending over geluidsoverlast van motoren is 10 november om 22.40 uur op NPO2.

Deel jouw ervaring 43 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 10 november 2019 om 22:40  NPO2

671 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Auke Schouwstra

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Onze moderne wereld is te lawaaiig: vooral de overlast van verkeer is voor veel mensen een bron van irritatie. Een van de grootste verkeersergernissen: de herrie van ronkende en scheurende motorrijder
Alles over dit onderzoek