Overgewicht geen eigen schuld? De eerste reacties.

dinsdag 09 december 2014 Leestijd: 1 min.

2014-12-9 - Reacties tot nu toe_0 /

Bastiaan Hetebrij

Verslaggever

bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl

dinsdag 09 december 2014 Leestijd: 1 min.

We zijn een week bezig met ons onderzoek naar overgewicht bij de jeugd en hebben tientallen reacties binnen. Zoals ik had verwacht reageren hulpverleners, zoals mensen met een praktijk voor overgewicht. Maar er zijn ook tips over de rol van de industrie. Wat opvalt: weinig mensen geven de jeugd zelf de schuld. Hier een bloemlezing:

Diëten heeft geen zin

  • Van hulpverleners horen we dat diëten geen zin heeft. Eentje schrijft dat een kind met overgewicht vooral zelfvertrouwen moet opbouwen. Een ziekenhuis belde ons met de waarschuwing dat vaak alleen een zeer intensieve begeleiding zoden aan de dijk zet.
  • Er reageren ook mensen die niet in de zorg werken. Die noemen bijvoorbeeld pesten als oorzaak, of een slecht functionerende schildklier, of 'natuurgebrek'.
  • Sommige tipgevers schrijven over hun eigen ervaring. Zo schrijft iemand dat ze als kind veel bewoog én gezond at, maar toch stevig was. Een ander schrijft dat je binnen gezinnen al grote verschillen in gewicht hebt. Kortom ze relativeren de eigen verantwoordelijkheid een beetje.

Het roept bij mij de vraag op of er ook verschillende visies op de oorzaken van obesitas zijn. En als dat zo is, of er dan ook verschillende aanpakken van overgewicht zijn.

Het bedrijfsleven

We hebben ook tips over het bedrijfsleven binnengekregen. Niet dat het me verbaast, maar een aantal mensen wantrouwt de industrie enorm.

  • Het bedrijfsleven moet zich niet bemoeien met de bestrijding van obesitas. Gemeenten moeten niet met hen samenwerken.
  • Gezond voedsel is te duur.
  • Er is te veel ongezond voedsel, scholieren worden te gemakkelijk verleid ongezond te eten.
  • Maar er is ook een onderzoekster die vindt dat we de verleidingen van voedsel veel te gemakkelijk de schuld geven. Het ligt echt aan de persoon zelf.

Dank voor de reacties tot zo ver. Er wordt veel aangedragen en we gaan er mee aan de slag. Maar we kunnen nog veel meer informatie gebruiken. Blijf komen met tips!

Lees meer over

Jeugd en onderwijs Dikke Kinderen
Verkenning Research Opnames Uitzending

111 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Bastiaan Hetebrij Verslaggever

Bastiaan Hetebrij is politicoloog en studeerde in Amsterdam en New York. Hij liep stage bij de Duitse zender Phoenix in Berlijn en werkte als verslaggever bij AT5 en de politieke redactie van RTL-Nieuws. Hij probeert te werken volgens het journalistieke adagium: eerst de feiten, dan het werk, dan de mening en dat doet hij als verslaggever, regisseur en online. Zijn interessegebied is breed. Hij zoekt graag naar belangentegenstellingen, dieperliggende oorzaken en de al dan niet oprechte drijfveren van betrokkenen.

Lees verder
@bhetebrij

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We gaan op zoek naar de hoofdrolspelers in de strijd tegen obesitas. Onze vraag is of we het overgewicht bij jongeren wel goed aanpakken. Wat veroorzaakt overgewicht, welke maatregelen moeten genom...
Alles over dit onderzoek