‘Over de omzettargets die wij moesten halen, waren we behoorlijk ongerust’

maandag 05 november 2018 Leestijd: 4 min.

Gerard Holtkuile in gesprek met Teun van de Keuken / De Monitor

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

maandag 05 november 2018 Leestijd: 4 min.

Gerard Holtkuile werkte sinds 2001 als webbeheerder bij de gemeente Raalte voordat hij in 2016 de overstap maakt naar zijn nieuwe werkgever Maas groep, een re-integratie en outplacementbedrijf. Hij was boventallig verklaard na een reorganisatie van de gemeente en al een tijd op zoek naar een andere functie. De overstap naar Maas groep lijkt het begin van een nieuwe carrière als re-integratie-adviseur, maar na een jaar staat hij weer op straat en belandt hij in de WW. Gerard is één van de bijna 30 ex-werknemers van Maas groep die wij spraken voor ons onderzoek ‘Kwetsbare werknemers als verdienmodel?’.

Door bezuinigingen en een reorganisatie bij de gemeente Raalte werd Gerard op een zijspoor gezet. ‘Vanaf 2010 ben ik binnen de gemeente aan het zoeken geweest naar een andere functie. Via een collega kwam ik op de website van Maas groep en daar stond een vacature op. Ze zochten mensen die boventallig zijn geworden en sowieso ontslag zouden krijgen.’ Gerard is 50-plusser en de banen liggen voor hem niet voor het oprapen. ‘Dus ik dacht, goh, dat is wel een mooie kans. Ik heb gelijk gebeld en de volgende dag had ik al een afspraak. Ik was meteen aangenomen en vroeg nog: ‘Moet ik niet iets meer doen dan dit gesprek?’ Dat verbaasde Gerard wel. Als re-integratieadviseur moest hij cliënten gaan begeleiden naar (ander) werk en zijn ervaring als webbeheerder sloot helemaal niet aan op zijn nieuwe functie. Maar op dat moment was hij vooral blij met zijn kans op een carrièreswitch.

lees ook: Vijf vragen aan hoogleraar Arbeidsmarkt over overname werknemers zondag 04 november

Overnamebedrag ruim 92.000 euro

De overname wordt verder afgehandeld tussen zijn oude en nieuwe werkgever en de gemeente betaalt een flink bedrag aan Maas groep voor het overnemen van hun boventallige medewerker. Hoeveel weet Gerard op dat moment niet, want hij mag niet bij het overnamegesprek zijn. Als hij daar later toch achter komt, blijkt dat ruim 92.000 euro voor hem is betaald. ‘Ik betaalde in feite daarmee mijn eigen salaris bij Maas groep en ook de opleiding’. Gerard krijgt in eerste instantie een jaarcontract, en bij goed functioneren ligt er een vaste baan in het verschiet. Hij geeft daar wel behoorlijk wat voor op, want als ambtenaar bij de gemeente heeft hij goede arbeidsvoorwaarden en veel opgebouwde rechten, zoals een bovenwettelijk aanvulling op de WW. Ook raakt hij zijn goede pensioenvoorziening kwijt, want Maas groep heeft geen pensioenregeling.

Voor de gemeente Raalte is de overstap van Gerard naar een andere werkgever een goede oplossing. Die is namelijk als overheidsinstelling eigenrisicodrager voor de WW. Dat houdt in dat zij zélf de WW-uitkering en WW-premie moeten betalen wanneer hun werknemer eruit moet en werkloos raakt. Uitkeringsinstantie UWV betaalt in dat geval de uitkering, maar brengt de kosten daarvan in rekening bij de gemeente. Die heeft er dus alle belang bij dat Gerard niet in de WW belandt. Als Gerard bij zijn nieuwe werkgever Maas groep geen contractverlenging krijgt en in de WW belandt, dan is het niet langer de gemeente die daar voor opdraait, maar het UWV. En dat is precies wat een jaar later gebeurt!

In diepe gegooid

Wanneer Gerard met de opleiding begint, hoort hij al snel verhalen over het grote verloop van medewerkers. Ook wordt hem dan duidelijk dat hij door middel van acquisitie vastgestelde omzettargets moest halen. ‘Als je fulltime werkte dan moest je zeven mille omzetten per maand, dat is nogal wat. Wij werden daar als klas erg ongerust over.’ Later blijkt dat Gerard niet de enige is die na een jaar al moet vertrekken. ‘Ik zat in een klas met dertien nieuwe collega’s. Uit die groep werkt nog slechts een enkeling bij Maas groep.’

Gerard komt te werken in een nieuwe vestiging van Maas groep. Daar start hij met twee andere collega’s. ‘Mijn nieuwe collega's in deze vestiging werden binnen een half jaar ontslagen en reorganisaties volgden elkaar snel op. Allemaal onder het motto van 'strategische groei'.’ Hij voelt zich volledig in het diepe gegooid en er komt volgens hem niets terecht van de extra praktijkbegeleiding die hem was beloofd in aanvulling op de theorie van de opleiding. ‘Er was net een collega ontslagen en ik had negen cliënten overgenomen. Ik wist niet meteen wat ik daarmee aan moest. Ze zouden me op weg helpen, maar dat hebben ze niet gedaan. Van tevoren hadden we dat afgesproken, want voor mij was het nieuw werk en ik moest daar goed in worden begeleid. Niet alleen in theorie maar ook in het praktische stuk dus.’

Burn-out

Als Gerard hierover overleg wil met de directie, blijkt die onbereikbaar. ‘Door alle tegenwerking en de zeer slechte benaderbaarheid van de directieleden, is het uiteindelijk niet gelukt. Ik werd ziek maar daarvoor waren ook door de directie al een paar keer harde woorden geuit omdat ik mijn omzet niet volledig haalde.’ Gerard belandt in de ziektewet en ondertussen loopt zijn jaarcontract af en belandt hij in de WW. Pas dit voorjaar, een jaar later, is hij weer hersteld. ‘Ik heb een fikse burn-out opgelopen. Direct na mijn ziekmelding werd de huur van deze nieuwe vestiging opgezegd en opende Maas groep elders in de stad weer een andere vestiging, met weer een nieuw 'slachtoffer'.’

Wij hebben Maas groep de ervaringen van ex-werknemers zoals Gerard voorgelegd en zij geven aan zich niet in het door hen geschetste beeld te herkennen. Hieronder is de reactie van Maas groep te lezen.

lees ook: Maas groep: ‘Het door u geschetste algemene beeld herkennen wij niet’ zaterdag 20 oktober

Het interview van Gerard en een reactie van Maas groep is te zien in de uitzending van morgen over ‘Kwetsbare werknemers als verdienmodel?’ op NPO2, 21.25 uur.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

 

Lees meer over

Werk en inkomen Kwetsbare werknemers als verdienmodel?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Verkenning

Deel jouw ervaring 14 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 november 21:25u, NPO2

94 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Oproep

Herken je de ervaringen van Gerard? Heb je andere ervaringen met Maas groep? Of werk je bij een andere organisatie en heb je ook ervaring met overname van je dienstverband? Meld je bij ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wij onderzoeken of overname van het dienstverband van werknemers kan worden misbruikt om er als bedrijf of organisatie financieel beter van te worden.
Alles over dit onderzoek