Oproep Criminele jongeren

Ouders criminele jongeren: hoe houd je je kind op het rechte pad?

woensdag 05 februari 2020 Leestijd: 1 min.

Criminele jongeren / Getty Images

Anne Mae van Tilburg

Redacteur

Annemae.vantilburg@kro-ncrv.nl

woensdag 05 februari 2020 Leestijd: 1 min.

‘Ouders die wegkijken zijn medeplichtig aan crimineel gedrag van hun kinderen,’ vindt burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch. Daders van misdrijven worden volgens de politie steeds jonger. Maar wat doe je als ouder als je kind crimineel gedrag vertoont? Voor een nieuw onderzoek zijn we op zoek naar ervaringsverhalen.  

Marcouch reageerde met zijn uitspraak in De Telegraaf op het dit najaar gepubliceerde rapport over drugscriminaliteit in Amsterdam. Hieruit kwam naar voren dat daders al op jonge leeftijd betrokken raken bij drugscriminaliteit. Marcouch vindt dat ouders hun kinderen moeten aangeven bij de politie als ze weten dat ze betrokken zijn bij criminaliteit. 

De politie trok begin januari zelf aan de bel over criminele jongeren. In hun criminaliteitscijfers zien ze dat daders van misdrijven steeds jonger zijn. Zo zijn jongeren vaker betrokken bij online oplichting, en zijn ze ook steeds vaker betrokken bij steekincidenten.

’De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden. Snel geld verdienen door bijvoorbeeld via online handelsplaatsen spullen aan te bieden en zogenaamd te verkopen, kan een eerste stap zijn op weg naar een criminele loopbaan. Of neem de kinderen die betrokken waren bij de rellen in Duindorp in de aanloop naar de jaarwisseling; de jongste verdachte is 9! Dat moeten we gezamenlijk aanpakken en vraagt een inspanning van bijvoorbeeld ouders, scholen, gemeenten én politie samen,’ aldus korpschef Erik Akerboom. 

Ouders

Maar wat kan je doen als je kind betrokken raakt bij criminele activiteiten? Bij kinderen die crimineel gedrag vertonen wordt al snel naar de ouders gewezen. Wat doet het met je als je kind het criminele pad bewandelt? ‘Wij houden onze zoon in de gaten maar dat is zwaar vermoeiend. We zijn constant alert op een volgend telefoontje van school of politie,’ laat een tipgever ons weten.

Volgens de tipgever hebben ouders vaak te weinig tijd om hun kinderen goed in de gaten te houden. ‘Er bestaat die uitdrukking 'It takes a village to raise a child'. We worden allemaal geacht om te werken, om mee te doen. Dat ondersteun ik absoluut maar kan je je kind tot goede volwassene maken als je 40 uur moet werken? Dat zal ook gelden voor kansarme jongeren wiens (alleenstaande) ouders veel moeten werken om een redelijk inkomen te hebben.’

Lees meer over

Algemeen Algemeen
Verkenning Research Opnames Uitzending

1292 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Algemeen / Algemeen

Ervaringsverhalen gezocht

Voor een nieuw onderzoek komen we graag in contact met ouders van kinderen die crimineel gedrag vertonen. Wat doet dat met je en voel je je genoeg gesteund door instanties? Laat het ons weten!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Anne Mae van Tilburg Redacteur
Anne Mae van Tilburg studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Tussendoor liep ze stage bij De Monitor. Daarbij werd ze meteen gegrepen door het onderzoek naar aardbevingsschade in Groningen. Bij De Monitor ging ze dan ook niet meer weg. Na het behalen van haar master ging ze aan de slag als researcher. Daar beet ze zich vast in onderwerpen zoals bomenkap en duivelsuitdrijvingen bij kinderen.
Lees verder
@annemaevt

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

We krijgen dagelijks veel tips binnen over uiteenlopende onderwerpen. En lang niet altijd over de onderwerpen die we momenteel onderzoeken. Ook deze tips willen we u niet onthouden. Want wellicht h...
Alles over dit onderzoek