Ouderenbond: Dwing oudere met vermogen niet in de goedkoopste huurwoningen

zaterdag 10 december 2016 Leestijd: 2 min.

Liane den Haan, voorzitter ouderenbond ANBO /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

zaterdag 10 december 2016 Leestijd: 2 min.

‘Er zijn veel te weinig geschikte woningen voor ouderen om langer zelfstandig thuis te wonen.’ Dat zegt de voorzitter van ouderenbond ANBO Liane den Haan. De bond verzet zich tegen de nieuwe regel van ‘passend toewijzen’, waardoor een grote groep ouderen gedwongen wordt om te concurreren om dezelfde schaarse, goedkope huurwoningen. Ook degenen die makkelijk een duurder huis kunnen betalen. We spreken Den Haan voor ons dossier Huurdersproblemen.

Staatssecretaris van Rijn, van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vindt dat ouderen langer thuis moeten blijven wonen, maar volgens Den Haan houdt minister Blok, van Wonen en Rijksdienst, dat met zijn woonbeleid tegen.

‘Van Rijn heeft als beleid langer zelfstandig thuis wonen. Daarvoor heb je goed woonbeleid nodig en dat is er nog niet.’

Een van de problemen is volgens Den Haan dat ouderen niet meer weg willen uit hun vertrouwde omgeving. Als ze al willen verhuizen, dan liefst in de wijk of in ieder geval in dezelfde woonplaats, waar hun netwerk is. Maar het type seniorenwoningen waar behoefte aan is, is er veel te weinig. Den Haan:

‘De woningen die er zijn, zijn vaak niet aantrekkelijk, klein, hokkerig, verouderd. Niet geschikt als je met een rollator loopt.’

Den Haan: ‘Mensen lopen dus vast op het aanbod, maar lopen ook vast in wet en regelgeving, met name het passend toewijzen.’ Zij heeft vooral kritiek op de effecten van de nieuwe huurregels die Blok afgelopen januari invoerde: het passend toewijzen. Dat moet er voor zorgen dat woningcorporaties mensen met de laagste inkomens in de goedkoopste huurwoningen plaatsen. Met die regels op zich is niet zoveel mis, vindt Den Haan, maar het woningaanbod is volstrekt onvoldoende en dus valt er niet zoveel passend toe te wijzen. Iets wat de ANBO al zo’n 10 jaar geleden heeft aangekaart bij woningcorporaties omdat ook toen al het aanbod van seniorenwoningen niet op de vraag aansloot.

Vissen in dezelfde vijver

De nieuwe huurregels bepalen dat mensen met de laagste inkomens met recht op huurtoeslag tot 586 euro per maand mogen huren. Inkomens daarboven moeten in het duurdere segment huren van de sociale huursector: van 586 tot 710 euro. Dit passend toewijzen pakt slecht uit voor senioren met de laagste inkomens, maar ook voor mensen met een laag inkomen en een klein vermogen, aldus Den Haan. Bij het passend toewijzen wordt vermogen namelijk niet meegeteld, dus ook de mensen met lage inkomens en een klein eigen vermogen moeten concurreren in hetzelfde segment goedkope woningen. Terwijl zij met dat vermogen vaak prima een hogere huur op kunnen hoesten. Den Haan verbaast zich erover dat deze groepen huurders in dezelfde vijver moeten vissen qua woningen.

Extra zorgkosten

Een ander probleem is dat gemeentes momenteel heel terughoudend zijn met het verstrekken van woningaanpassingen. Den Haan: ‘Wat ik volkomen idioot vind, want je wil dat mensen langer thuis blijven wonen. Dus dan moet je dat ook faciliteren. En daarin is goedkoop duurkoop, want uiteindelijk gaan deze mensen vallen, krijgen ongelukken en dat kost de samenleving alleen nog maar meer geld.’

In de uitzending van zondag 11 december is te zien tegen welke obstakels ouderen aanlopen bij het vinden van een geschikte seniorenwoning.

Loop je als woningzoekende of beleidsmaker ook tegen de regels van passend toewijzen aan? Of heb je hier als woningcorporatie mee te maken? Mail marjolein.schut@kro-ncrv.nl of tip ons via het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek