Oudere ambtenaren voor flinke bedragen overgenomen door commercieel bedrijf

dinsdag 06 november 2018 Leestijd: 3 min.

Teun met Ciel / De Monitor

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

dinsdag 06 november 2018 Leestijd: 3 min.

Gemeentes en andere (semi-)publieke organisaties zoals energieleverancier Essent en de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) betaalden afgelopen jaren flinke bedragen voor boventallige werknemers die een overstap maakten naar Maas groep, een commercieel re-integratie en outplacementbedrijf. In veel gevallen ontving Maas groep per werknemer een bedrag van om en nabij een jaarsalaris. Deze medewerkers staan zélf echter vaak na een jaar alweer op straat, zo vertellen de bijna dertig werknemers die wij spraken voor ons onderzoek ‘Kwetsbare werknemers als verdienmodel?’. Deze week werd bekend dat keurmerkoranisatie Blik op Werk tijdelijk het keurmerk van Maas groep heeft ingetrokken in verband met een onderzoek naar goed werkgeverschap. 

Het overkwam Ciel van Belle en Gerard Holtkuile. Zij dachten bij Maas groep en aan een nieuwe carrière te beginnen, maar na een jaar houdt het avontuur abrupt op. Ciel: ‘Naar mijn idee vertellen ze geen eerlijk verhaal. Bij mij hebben ze voorgehouden dat het om duurzaam werk zou gaan, dus de intentie van een vast dienstverband. Ook werd gezegd dat de acquisitie (van clienten, red.) centraal zou worden gedaan. Dat was voor mij een belangrijk punt, want ik ben niet zo commercieel. En aan het eind van het liedje kreeg ik te horen dat ik niet genoeg genetwerkt had.’

lees ook: ‘Over de omzettargets die wij moesten halen, waren we behoorlijk ongerust’ maandag 05 november

Afgerekend op omzettargets

Volgens de ex-werknemers gaat het om een verdienmodel waarbij Maas groep geld opstrijkt voor kwetsbare werknemers. De ex-medewerkers voelen zich misleid omdat Maas groep een verkeerde voorstelling van zaken zou geven. Een vaste baan blijkt maar voor een beperkt aantal mensen weggelegd. Ook ontbrak goede begeleiding en werden zij onverwacht afgerekend op het niet halen van omzettargets. Gerard: ‘Om de haverklap ging er weer eentje weg en werd er weer eentje ontslagen. Ik begon met twee anderen en die zijn alle twee binnen hun jaar ontslagen.’ Maas groep zegt zich niet in het beeld van de ex-werknemers te herkennen en laat weten dat tientallen werknemers wél een vaste baan hebben gekregen.

lees ook: Maas groep: ‘Het door u geschetste algemene beeld herkennen wij niet’ zaterdag 20 oktober

Maas groep richt zich vooral op overname van werknemers die bij een reorganisatie boventallig zijn geworden. Vaak zijn het 50-plussers die op een zijspoor staan en waar hun werkgever graag vanaf wil. Meerdere ex-werknemers gaven aan actief via LinkedIn door Maas groep benaderd. Ciel: ‘De directeur van Maas groep stelde wel een opmerkelijke vraag moet ik zeggen. Of ik boventallig was… Daarna ben ik heel snel, de dag erna zelfs op gesprek geweest. Het werken daar werd voorgesteld als mijn droombaan. Ze waren heel erg blij met me.’ Eenmaal op gesprek lijkt de baan snel beklonken. Ook in het geval van Ciel en Gerard, die helemaal niet de ervaring hebben die nodig is voor de functie van adviseur re-integratie, zoals acquisitie doen en het begeleiden van cliënten naar werk.

Gunstige financiële regelingen kwijt

Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarkt: ‘Een contract niet verlengen kan altijd gebeuren, maar als daar een soort systematiek in zit, dan is het een valkuil.’ Volgens ex-werknemers profiteert vooral Maas groep van de hoge vertrekvergoedingen. Zij zijn niet alleen hun baan kwijt bij Maas groep maar ook alle gunstige arbeidsvoorwaarden en financiële regelingen die zij hadden als ambtenaar, zoals extra WW-rechten. Ook ontbreekt bij Maas groep een pensioenregeling. Ciel moest er veel voor opgeven: ‘Alle rechten die ik had opgebouwd bij de gemeente en dat is nogal wat. Een aanvulling op de WW uitkering als je werkloos wordt.’ Ook heeft zij recht op een veel langere WW-uitkering dan gebruikelijk: ‘Ik zou uitkomen op een jaar of zes.’

Oud-werkgevers bij de overheid moeten vanuit cao-verplichtingen hun werknemers van werk-naar-werk-begeleiden. De overname van een werknemer naar een andere werkgever past dus helemaal binnen dat beleid. Maar er is ook een ander belang om van een werknemer af te willen. (Semi-) Overheidsinstellingen zoals gemeenten zijn in Nederland namelijk verplicht eigenrisicodrager voor de WW. Dat houdt in dat zij zelf de WW-uitkering en WW-premie moeten betalen als hun werknemer ontslagen wordt of zijn contract niet wordt verlengd. Zodra de werknemer is overgegaan naar een nieuwe werkgever hoeft de oorspronkelijke werkgever niet meer te betalen. Ciel: ‘Voor de oud-werkgever is dat natuurlijk gunstig. Die zijn van sociale lasten af. En Maas groep krijgt een flink bedrag mee.’

lees ook: Bijval Maas groep van werknemers: ‘De deuren gingen voor mij open’ dinsdag 23 oktober

De uitzending over ‘Kwetsbare werknemers als verdienmodel?’ is vanavond te zien op NPO2 om 21.25 uur.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van dit onderzoek? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

 

 

 

 

Lees meer over

Werk en inkomen Kwetsbare werknemers als verdienmodel?
Verkenning Research Opnames Uitzending

Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Verkenning

Deel jouw ervaring 14 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op dinsdag 06 november 21:25u, NPO2

94 tips

ontvangen

Werk en inkomen / Kwetsbare werknemers als verdienmodel?

Oproep

Herken je de ervaringen van Ciel en Gerard? Heb je hele andere ervaringen met Maas groep. Of werk je bij een andere werkgever en wil je je ervaringen delen? Meld je bij ons!
Deel jouw ervaring

Anna Gimbrère

Presentator

Deel jouw ervaring

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Wij onderzoeken of overname van het dienstverband van werknemers kan worden misbruikt om er als bedrijf of organisatie financieel beter van te worden.
Alles over dit onderzoek