Oudere (95) mag niet verhuizen naar zorgwoning want 6 euro te duur

donderdag 24 november 2016 Leestijd: 2 min.

Meander Gelderlander /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

donderdag 24 november 2016 Leestijd: 2 min.

We krijgen een tip van Jan. We spreken hem voor ons dossier Huurdersproblemen. Zijn tante van 95 woonde een aantal jaren in een verzorgingshuis in Wijchen, een dorp in de omgeving van Nijmegen. Zij heeft intensieve zorg nodig, want zij ziet heel slecht en is niet goed ter been. Nu moet zij gedwongen verhuizen omdat het verouderde verzorgingshuis gaat sluiten. Gelukkig kan zij terecht in woon/zorg-complex de Meander in Wijchen. Maar dan komt plotseling een kink in de kabel. Volgens de nieuwe huurregels is de zorgwoning 6 euro te duur!

Volgens de zorggroep ZZG waar de Meander onder valt, kan tante naar het nieuwbouwcomplex verhuizen, totdat zij bij woningbouwvereniging Talis haar inkomensgegevens heeft aangeleverd. De nieuwe regels voor passend toewijzen van huurwoningen die begin dit jaar werden ingevoerd, maken het huren van de zorgwoning onmogelijk. Volgens de zogenoemde ’passendheidstoets’ is het appartement waar zij wil wonen een paar euro duurder dan de woningen waar zij op basis van haar jaarinkomen recht op heeft.

Woningbouwvereniging Talis in Nijmegen, die Meander beheert, vraagt voor de woning een kale maandhuur van 592,76. Tante heeft alleen AOW en geen aanvullend pensioen. Ze heeft wel vermogen, vrijgemaakt door verkoop van een eigen woning. En daar begint het probleem. Volgens de nieuwe huurregels voor passend toewijzen mag zij alleen reageren op woningen tot 586 euro. Er wordt daarbij alleen gekeken naar inkomen. Het vernogen wordt maar voor 4 procent meegeteld.

Talis merkt na toetsing van aangeleverde informatie op:

‘Volgens het “passende toewijzen”, waar wij ons aan dienen te houden, is uw tante ‘niet passend’ voor deze woning. Omdat de netto huurprijs van deze woning € 592,76 per maand is, heeft uw tante een geregistreerd bruto jaarinkomen nodig tussen de € 22.100,- en 35.739,-.’

Jan vindt de maatregel ‘absurd’. Zijn tante heeft immers voldoende vermogen om de huur te betalen.

‘Ze heeft altijd zuinig geleefd en tot haar opname in het verzorgingstehuis nooit een beroep op andere overheidsvoorzieningen of -regelingen hoeven doen.’

Woningbouwcorporaties kunnen voor 5% van de woningen afwijken van de regels van passend toewijzen. Jan vraagt zich daarom af:

‘Waarom kan Talis geen uitzondering maken op basis van de wettelijke 95% norm die hen een marge voor eigen beleid biedt. En kan Talis niet iets met de huurprijs doen?'

Wij leggen dat voor aan woningbouwvereniging Talis. Ronald Leushuis van de Raad van Bestuur van Talis laat ons weten dat de huur verlagen niet zomaar mogelijk is in individuele gevallen.

'De kosten voor het aanbrengen van allerlei zorgvoorzieningen zijn op verzoek van de zorgorganisatie gebeurd. Als daar niet een huur tegenover staat die de kosten dekt, is de woning daarmee verlies gevend. Zoals in de situatie van Meander bij scheiden wonen en zorg. Het gaat vaak om veel woningen in een complex en daarmee is sprake van een structureel verlies. Het verlagen van de huur is dus financieel een probleem.'

Heb je soortgelijke ervaringen? Of heb je een familielid in soortgelijke omstandigheden. Tip marjolein.schut@kro-ncrv.nl of gebruik het [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Wonen en leefomgeving Woonproblemen
Verkenning Research Opnames Uitzending

Woonproblemen

Uitzending

Onze uitzending Wel werk, geen woning is maandagavond 11 mei om 22:15u op NPO2.

Deel jouw ervaring 143 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 11 mei 2020 om 22:15  NPO2

1414 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Leidt de hoge woningnood tot dakloosheid?
Alles over dit onderzoek