Oud-zorgmedewerker: ‘Zorgaanbieder dwong ons te sjoemelen met zorguren.’

dinsdag 26 januari 2016 Leestijd: 2 min.

zorg foto /

Ronald Sistermans

Verslaggever

ronald.sistermans@kro-ncrv.nl

dinsdag 26 januari 2016 Leestijd: 2 min.

We krijgen een tip binnen in het dossier Zorg in de Gemeente van een voormalig zorgmedewerker met een medische specialisatie die zegt dat haar werkgever haar de opdracht gaf te sjoemelen met haar werktijden, ten koste van de zorguren aan de cliënt. Ook zou de cliënt gevaar lopen door de hoge werkdruk.

In onze eerdere oproep waarin we vragen om informatie over het werk van zorgmedewerkers krijgen we een mogelijk kijkje in de keuken van een zorgaanbieder, die de grenzen opzoekt en personeel dwingt over de grens te gaan.

Eerder weggaan, volle tijd opschrijven

De voormalig medewerker, die we thuis opzoeken, legt uit dat zij en het team de opdracht kregen minder zorg te leveren dan de officieel toegekende uren. ‘Als een cliënt bijvoorbeeld een zorgindicatie had van een half uur, dan werd je geacht na een kwartier te vertrekken maar te rapporteren dat je een half uur zorg had geleverd. De werkgever dwingt je hiervoor te tekenen in het zorgdossier.’

Volgens de tipgever kwamen deze praktijken structureel voor en speelt het nog tot op de dag van vandaag. ‘Ik heb nog veel contact met oud-collega’s, maar die durven niks te zeggen omdat ze bang zijn hun baan te verliezen.’ Cliënten zouden over het algemeen niet klagen, dat doen eerder de familieleden, aldus de tipgever.

Vraag is waarom onze tipgever hieraan meewerkte. Aan ons wordt vervolgens uitgelegd dat deze praktijken uiteindelijk leidde tot een arbeidsconflict met haar werkgever, maar de zorgmedewerker geeft ook toe dat het soms goed uitkwam eerder te vertrekken bij de cliënt. ‘Onze reistijd werd niet vergoed en ik moest nog 6 andere cliënten bezoeken. Soms was ik er blij mee.’

Eerder spraken we al medewerkers die de reistijd uit eigen zak moesten betalen. Dat speelt volgens de tipgever ook bij deze zorgaanbieder. En door het personeel ook nog de opdracht te geven eerder te vertrekken dan de wettelijke afgesproken indicatietijd, kunnen meer mensen worden bezocht en verdient de zorgaanbieder dus meer.

Tenslotte wijst onze tipgever ons erop dat het ‘afsnoepen’ van zorgtijd tot gevaarlijke situaties kan leiden.

’Je wordt slordiger. Het toedienen en checken van de medicatie kan erbij inschieten.’

Onderzoek gaat verder

Ons onderzoek in het dossier Zorg in de gemeente gaat door. Zijn dit incidenten, kloppen deze verhalen en speelt dit bij jou zorgorganisaties? Heb je een tip of informatie dan horen wij het graag, ook wanneer je bestuurder bent bij een zorginstelling, of als je ons meer kan vertellen over aanbestedingen in de zorg. Meld het ons: tip insturen.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Zorg in de gemeente
Verkenning Research Opnames Uitzending

206 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Ronald Sistermans Verslaggever
Lees verder
@rsistermans

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

In het dossier Zorg in de gemeente onderzoeken we of de kwaliteit van de zorg verbetert of verslechtert nu de gemeenten verantwoordelijk zijn. We onderzoeken de gevolgen voor cliënten met een ...
Alles over dit onderzoek