Oud-centralist meldkamer: ‘Het systeem bepaalt of de ambulance uitrijdt’

woensdag 05 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding Tjerk Langman /

Marjolein Schut

Redacteur

marjolein.schut@kro-ncrv.nl

woensdag 05 oktober 2016 Leestijd: 1 min.

‘Sinds de triagesystemen een paar jaar geleden zijn ingevoerd, zie je gewoon een stijging van het aantal spoedritten. Spoedritten die lang niet altijd noodzakelijk zijn,’ laat Tjerk Langman ons weten. Langman werkte jaren op de meldkamer in de regio Rotterdam-Rijnmond. De oud-centralist zocht contact met ons voor het dossier spoedzorg. Volgens Langman zijn de triagesystemen onder meer ingevoerd om het aantal klachten te beperken. ’Men geeft vaker toe aan mensen die bellen voor een ambulance. Meer ambulances zorgen voor minder klachten van patiënten achteraf.’

Eerder spraken we met oud-ambulancechauffeur Bas den Bleker over de toename van zogenaamde ’onzinritten’.

lees ook: Oud ambulance-chauffeur:’Ik was die onzinritten spuugzat!’ dinsdag 04 oktober

’Het systeem heeft de leiding’

Langman werkte onder andere met het Amerikaanse triagesysteem ProQa, een ‘uitvraagsysteem’ waarbij de centralist volgens een vast protocol aan voorgeprogrammeerde vragen een 112-melder bevraagt over zijn klachten. Afgaan op zijn verpleegkundige-ervaring is er volgens Langman niet meer bij sinds de invoering van ProQa.

‘Dus je hebt als centralist niet meer de leiding over het gesprek, maar dat heeft het systeem. En als het systeem dan zegt van: wij vinden dat het een spoedmelding is, dan moet de ambulance met spoed gaan rijden. Terwijl dat zeker niet altijd noodzakelijk is.’

De reden voor invoering van dit systeem is volgens hem de ‘filosofie dat echt iedereen absoluut hetzelfde doet.’ Dus iedereen stelt dezelfde vragen en iedereen volgt dezelfde protocollen en daar mag niet van worden afgeweken. Volgens Langman kan je als centralist niet meer weigeren een ambulance te sturen als het triagesysteem zegt dat het wel moet. Soms met grote gevolgen.

Kritiek

Langman schreef een kritisch opiniestuk over ProQa in het Eindhovens Dagblad en voerde op social media discussies over het traigesysteem. Dat werd hem niet in dank afgenomen. De vertegenwoordiger van ProQa destijds in Nederland, tikte hem op de vingers en liet weten dat hij moest ophouden met verdere ‘negatieve uitlatingen’. Anders zou dit mogelijk gevolgen kunnen hebben voor zijn accreditatie als ProQa-centralist. Op de inhoudelijke kritiek van Langman werd niet ingegaan.

Heb je ook gewerkt met ProQa? Of heb je ervaring met andere triage-systemen en wil je reageren? Mail: tip insturen of marjolein.schut@kro-ncrv.nl. Of tip De Monitor [TIP_FORMULIER_LINK].

Lees meer over

Gezondheid en zorg Spoedzorg
Verkenning Research Opnames Uitzending

221 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Marjolein Schut Redacteur

Scherpzinnig researcher, wars van een-dimensionale verhalen. Ervaren in actualiteiten (Nieuwsuur), talkshows (oa Pauw & Witteman) en buitenland-series. Startpunt zijn persoonlijke verhalen, om vervolgens uit te zoomen en daar een scherp analyserend, journalistiek verhaal van te maken. Open blik, vind het belangrijk om een verhaal van verschillende kanten te bekijken en te ontleden. Elk onderwerp – ook ver weg van de Randstad - heeft voor mij potentie.

Lees verder
@schut_marjolein

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Het zijn bizarre tijden voor ons zorgpersoneel. We willen graag weten hoe het nu gaat met de mensen die de boel draaiende houden tijdens de strijd tegen het coronavirus.
Alles over dit onderzoek