Oud-buschauffeurs laten zien met welke dieseluitstoot ze te maken hadden

donderdag 26 november 2015 Leestijd: 1 min.

Roet uit uitlaat_0 /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 26 november 2015 Leestijd: 1 min.

In een loods ergens in Brabant ontmoeten we Theo van Wijnkoop en Leen Stikvoort. We willen met de Amsterdamse buschauffeurs voor het dossier Ziek door mijn werk opnames maken met een oude dieselbus. Een bus waar zij jarenlang in hebben gereden. Beide heren vragen zich af of het dagelijks starten van die bussen in de remise gevaarlijk is geweest voor hun gezondheid en die van hun collega’s.

lees ook: Oud-buschauffeurs: ‘Er zijn veel collega’s overleden, hier klopt iets niet’ donderdag 08 oktober Vol goede moed gaan we op zoek naar een zogenoemde CSA-1, want dat is het type bus waar GVB jaren mee gereden heeft. Maar het vinden van een dergelijke bus blijkt nog geen gemakkelijke opgave. We bellen met verschillende musea die de oude openbaar vervoersbussen onderhouden en tentoonstellen. Op sommige sites is te lezen dat ze ook verhuurd worden, snel geregeld zou je zeggen.

Maar niets is minder waar. In eerste instantie reageren de meesten enthousiast, want ze zijn trots op het erfgoed. Tot ze horen dat het item over dieseldamp gaat. Dan gaan alle deuren dicht. Ze willen niet ingezet worden voor politieke doeleinden, zo zeggen de meesten. Of ze zijn bang om hun goede band met de openbaar vervoersbedrijven te verliezen.

‘Wij hebben besloten niet aan deze uitzending mee te werken gezien onze relatie met GVB. Wij zien dit als een zaak tussen hen en GVB en zullen derhalve niet op uw verzoek in gaan.’

Dan maar op zoek naar een bus in particulier bezit. Ook daar vangen we bot. Omdat de bus niet meer rijdt of zoals een andere busbezitter ons vertelt: ‘Dieseldamp slecht, nee joh, ik vind het heerlijk die lucht. Die bussen van tegenwoordig, die zijn pas vies.’

Gelukkig vinden we na tientallen telefoontjes een evenementenorganisatie die de bus inzet voor ritjes met bijvoorbeeld studenten. Geen CSA-1, maar volgens Theo en Leen wel een vergelijkbare bus. Van buiten niet meer in originele staat, maar de buschauffeurs zijn blij dat ze ons kunnen laten zien hoe de bussen vroeger gestart moesten worden. En in welke damp ze elke ochtend hun bussen moesten starten.


Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 182 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

591 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek