Oud-buschauffeur: ‘Er werd gezegd diesel kan geen kwaad’

donderdag 19 november 2015 Leestijd: 2 min.

uitlaat /

Yvonne Verkaik

Redacteur

yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl

donderdag 19 november 2015 Leestijd: 2 min.

Hebben Amsterdamse buschauffeurs longklachten en mogelijk zelfs longkanker opgelopen doordat ze blootgestaan hebben aan dieseldamp? Op deze vraag zoeken wij een antwoord voor ons dossier Ziek door mijn werk. Momenteel onderzoeken we beroepsziekten bij buschauffeurs.

Nadat we het verhaal van de buschauffeurs Theo van Wijnkoop en Leen Stikvoort op onze site publiceerden komen er verschillende tips binnen. Verschillende (oud) chauffeurs maken zich ook – net als de Amsterdamse chauffeurs - zorgen over de dieseldamp waar ze jarenlang aan hebben blootgestaan. Ze vertellen ons verhalen over hoe de garage vroeger vol rook stond:

‘Ik was ook een chauffeur in dienst van het GVB. Ik weet nog goed dat als je ‘s morgens je bus ging halen je de bus niet eens kon zien. In de garage stond het zwart van de uitlaatgassen. Voordat je naar binnen ging nam je eerst diep adem en dan ging je op zoek naar je bus. Als je bij je bus was deed je gauw de deuren handmatig dicht en begon je ook lucht te trappen. Als je voldoende lucht had dan ging je met de bus gauw naar buiten zodat je weer een beetje normaal kon ademen. Dat is jaren zo doorgegaan.’

We krijgen niet alleen tips uit Amsterdam, maar ook uit Den Haag, Zaandam en Rotterdam. Een chauffeur van de RET mailt ons:

‘Ik ben zelf 37 jaar buschauffeur geweest. Bij het klaarzetten van de bussen stond de garage stijf van rook, wat in m'n keel en ogen behoorlijk kon prikken en bijten. Wel werd er gezegd "diesel kan geen kwaad".’

We melden eerder al dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dieseldamp in 2012 op de lijst van kankerverwekkende stoffen voor mensen heeft gezet. Beweren dat diesel geen kwaad kan lijkt met de wetenschap van nu, onjuist. Toch blijft het ingewikkeld om aan te tonen dat buschauffeurs hun longklachten daadwerkelijk hebben opgelopen door de blootstelling aan dieseldamp.

Wat wel opvalt is dat meerdere chauffeurs ons melden dat er veel longproblemen lijken voor te komen onder buschauffeurs. ‘Ik heb schimmels op mijn longen, ik weet wel zeker dat het geen gezonde situatie was,’ zo vertelt er een. Anderen noemen het vermoeden van Van Wijnkoop en Stikvoort ‘plausibel’. Want verschillende buschauffeurs kennen voorbeelden van jong overleden of ziek geworden collega’s:

‘Er zijn bij ons meerdere collega's overleden of ziek door longkanker, longembolie of longemfyseem. Één partner die haar man is verloren waarschuwde al geruime tijd dat zij zich zorgen maakte om dit probleem.’

Inmiddels is er volgens de chauffeurs die contact met ons opgenomen hebben wel veel verbeterd bij de busbedrijven. Bussen zijn schoner geworden en worden veelal niet meer binnen gestart.

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

597 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Yvonne Verkaik Redacteur

Yvonne Verkaik studeerde politieke geschiedenis en cultuureducatie aan de Universiteit van Utrecht. Na haar studie werkte ze voor verschillende consumentenprogramma’s, actualiteitenrubrieken en talkshows. Op de redactie van de Monitor staat ze bekend als een researcher met oog voor detail en een voorliefde voor het menselijke verhaal. Ook begeleidt ze de stages van de nieuwe journalistieke talenten. Als journalist wil ze graag begrijpen hoe de samenleving werkt en hoopt ze verandering teweeg te brengen daar waar mensen in de knel komen.

Lees verder
@verkaiky

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek