Orthodontisten berekenen te veel door: Wat vindt de toezichthouder?

dinsdag 21 april 2015 Leestijd: 1 min.

Teun NZa /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

dinsdag 21 april 2015 Leestijd: 1 min.

Met de resultaten van het Meldpunt Orthokosten in de hand gaan we naar de Nederlandse Zorgautoriteit. Teun legt Hanneke Miedema van de NZa de belangrijkste resultaten voor en laat haar reageren.

Aan Miedema leggen we ook de tip voor die we een tijdje geleden binnenkregen. En bron uit de tandtechnische wereld belde ons met een tip over zogenaamde kick-back kortingen van orthodontisten. Het gaat om kortingen die via de achterdeur worden gegeven door leveranciers aan orthodontisten. Dat zit zo. Er zouden orthodontisten zijn die materiaal inkopen bij een leverancier, daar flinke kortingen op krijgen omdat ze op zo'n grote schaal spullen afnemen. En die kortingen vervolgens níet doorrekenen aan de patiënt. Aldus onze bron:

'De orthodontist heeft dan gewoon een hoge inkoopfactuur voor de boekhouding, maar kan wel extra verdienen. Zonder dat de patiënt dat weet uiteraard.'

Deze informatie wordt bevestigd door twee andere bronnen. Als de korting niet wordt doorgerekend, verdwijnt dat voordeel in de portemonnee van de orthodontist in plaats van dat de patiënt goedkoper uit is. En dat mag niet. Dat staat namelijk in de richtlijn van de NZa zélf:

'De materiaal- en/of techniekkosten dienen per gedeclareerde prestatie gespecificeerd te worden en mogen niet hoger zijn dan de door de zorgaanbieder betaalde en/of verschuldigde kosten voor inkoop. De zorgaanbieder is verplicht om op verzoek van de patiënt of diens verzekeraar de nota van de tandtechnicus/ het tandtechnisch laboratorium te overleggen.'

Wat vindt de NZa hiervan? Is deze informatie haar bekend? En zoja, wat is haar rol als toezichthouder om hier tegen op te treden?

Lees meer over

Gezondheid en zorg Orthodontie
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Een mond vol rechte tanden is tegenwoordig de norm. Maar wat kost een beugel eigenlijk? Ondanks een flinke tariefkorting voor orthodontisten stijgen de kosten per beugel. Hoe kan dat?
Alles over dit onderzoek