Orthodontist schrapt nota familie Lemaire

dinsdag 28 april 2015 Leestijd: 1 min.

Beugel 2_5 /

Stephanie Sint Nicolaas

Redacteur

stephanie.sintnicolaas@kro-ncrv.nl

dinsdag 28 april 2015 Leestijd: 1 min.

We bellen vandaag opnieuw met de familie Lemaire. In onze uitzending vertelden Casper en Linda Lemaire over de onduidelijke rekening die ze van de orthodontist kregen voor de beugel van hun zoon Endri. Hun belangrijkste vragen: Hoe komt die dure chip (à 160 euro) op de rekening terecht, terwijl daar met geen woord over is gerept? En waarom is er geen kostenoverzicht gestuurd voor de behandeling begon?

Casper Lemaire liet ons eerder al weten dat de orthodontist de chip van de rekening haalde. Maar Lemaire wil eigenlijk de hele nota die hij heeft gekregen, niet betalen. Ook niet de plaatsingskosten van de beugel, want ook daarover is hij niet voorgelicht. Hij schrijft zijn orthodontist:

Tijdens ons vorige bezoek heeft uw collega geen enkele uitleg gegeven over welke behandelmogelijkheden er zijn om Endri zijn overbijt te corrigeren. Daarnaast hebben wij geen behandelplan en kostenoverzicht van u of uw collega ontvangen voorafgaand aan de behandeling. Pas na het plaatsen van de beugel ontvingen wij een kostenopgave welke notabene vooraf had moeten worden ondertekend. Op basis van bovenstaande en de regelgeving van de Nederlandse Zorgautoriteit zullen wij uw tweede nota niet betalen. De eerste nota is reeds betaald.

Vandaag laat Casper Lemaire ons weten:

Ik ben gebeld door de orthodontist. Zonder enig verweer gaat hij akkoord met het niet betalen van de tweede factuur van 419 euro.

De Lemaires hoeven dus niet alleen de chip niet te betalen, de hele nota vervalt. Niet voorlichten komt de orthodontist dus duur te staan.

Onze reportage heeft ervoor gezorgd dat tandartsenvereniging KNMT en de Nederlandse Zorgautoriteit er strenger op gaan toezien dat tandartsen hun patiënten informeren over behandeling én bijbehorende kosten. Maar, leert het verhaal van de Lemaires: het blijft dus van belang zelf naar de rekeningen te kijken.

Lees meer over

Gezondheid en zorg Orthodontie
Verkenning Research Opnames Uitzending

45 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Stephanie Sint Nicolaas Redacteur

Stephanie Sint Nicolaas voltooide na een bachelorstudie geschiedenis een master Journalistiek en Nieuwe Media. Ze werkte voor zowel radio (Radio 1) als voor verschillende journalistieke televisieprogramma's (Knevel en van den Brink, Rondom 10, Debat op 2, Altijd Wat). In haar vrije tijd fotografeert ze graag en net als in haar redactiewerk is het doel om bijzondere verhalen van mensen in beeld te brengen. Voor De Monitor deed ze research, en filmt en monteert ze nu video's voor social media.

Lees verder
@stephsint

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Een mond vol rechte tanden is tegenwoordig de norm. Maar wat kost een beugel eigenlijk? Ondanks een flinke tariefkorting voor orthodontisten stijgen de kosten per beugel. Hoe kan dat?
Alles over dit onderzoek