OPS-patiëntenvereniging: ‘Keuringsuitslag verschilt per UWV-kantoor’

donderdag 06 april 2017 Leestijd: 2 min.

In het midden Jan Kokhuis, OPS-patiënt (schildersziekte) /

Auke Schouwstra

editor

@Auke Schouwstra

donderdag 06 april 2017 Leestijd: 2 min.

Almere, Utrecht, Groningen, Hengelo of Leeuwarden: volgens de mensen die wij spreken voor onze reportage over het UWV maakt het nogal wat uit naar welk UWV-kantoor je gaat om gekeurd te worden.

‘Het is voor ons onbegrijpelijk dat de ene keuringsarts wel op de hoogte is van OPS, en zijn werk goed doet. En dat de andere keuringsarts het gewoon niet kent.’ Dat zegt Janke van Midlum van de patiëntenvereniging voor mensen met OPS. We spreken haar in ons onderzoek naar de keuringen door het UWV.

OPS is ook wel bekend als de schildersziekte. Het is een zeldzame hersenaandoening. Volgens de patiëntenvereniging voor mensen met deze aandoening leidt de onbekendheid tot wisselende beoordelingen bij UWV-keuringsartsen. ‘Sommige keuringsartsen zijn echt onkundig en eigenwijs. Die zeggen: ‘Ik ben de dokter, wie denk jij dat je bent?’,' aldus Van Midlum.

In onze uitzending van aanstaande zondag laten we 2 mensen zien met deze ziekte. Jilt Wiersma werkte jaren bij een bedrijf waar veel giftige oplosmiddelen werden gebruikt. Hij is nu 57 en zijn hersenen zijn onherstelbaar beschadigd. Afspraken onthouden kost hem veel moeite, maar daar heeft hij iets op gevonden:

Jilt Wiersma heeft niet alleen problemen met zijn geheugen. De OPS levert hem ook veel hoofdpijn op. Daarnaast is zijn hele karakter veranderd, vertelt hij ons. Hij vindt het een pijnlijk onderwerp om over te praten.

Bij het UWV krijgt Wiersma de erkenning die hij zoekt. Hij wordt volledig afgekeurd en krijgt een uitkering wegens definitieve arbeidsongeschiktheid. Maar zo vergaat het niet elke OPS-patiënt. Volgens Janke van Midlum van de OPS-patiëntenvereniging varieert het zelfs per UWV-kantoor hoe de verzekeringsarts omgaat met deze complexe hersenaandoening. Daarnaast gaat de keuring te snel, vindt Van Midlum.

Janke van Midlum brengt ons in contact met Jan Kokhuis. Hij is 60, werkt jaren als autospuiter en kreeg daardoor ook OPS. Zijn klachten zijn vergelijkbaar met die van Jilt Wiersma. Maar Jan Kokhuis kan wel 20 uur per week werken, vindt het UWV.

Zowel Jilt Wiersma als Jan Kokhuis zijn in het verleden onderzocht door neuroloog Gerard Hageman van Medisch Spectrum Twente. Hij kent de situatie van beide mannen dus goed. We leggen de uiteenlopende UWV-beoordelingen aan hem voor en vragen zijn mening.

Het UWV zegt in een reactie dat onderlinge verschillen tussen verzekeringsartsen in Nederland juist zeer klein zijn. Zeker vergeleken met het buitenland. Dat er verschillen optreden hoort bij het medisch bedrijf, vindt het UWV. ‘De verzekeringsgeneeskunde functioneert goed, maar het blijft het mensenwerk. Dat geldt voor de gehele medische wereld.’

Aanstaande zondag in De Monitor: hoe gaan keuringsartsen bij het UWV te werk? 22:35 uur op NPO2. Heb je een tip over dit onderwerp? Mail: demonitor@kro-ncrv.nl

Lees meer over

Werk en inkomen UWV
Verkenning Research Opnames Uitzending

UWV

Uitzending

Er zijn twee uitzendingen geweest over dit onderzoek. We gaan voorlopig niet meer verder met dit onderzoek.

Deel jouw ervaring 28 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op zondag 17 september 2017 om 22:40  NPO2

1863 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Auke Schouwstra

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

Door de jaren heen krijgen we regelmatig tips over de uitkeringsinstantie UWV. Veel klachten gaan over hoe mensen zich behandeld voelen. De arbeidsongeschiktheidskeuring komt daarin vaak voorbij. W...
Alles over dit onderzoek