Oproep: Zieke buschauffeurs en monteurs door dieseldampen?

vrijdag 06 november 2015 Leestijd: 1 min.

Schermafbeelding 2015-11-06 om 12.17.07 /

Redactie de Monitor

Redactie

redactie@demonitor.kro-ncrv.nl

vrijdag 06 november 2015 Leestijd: 1 min.

We nemen een nieuwe beroepsgroep onder de loep in ons dossier Ziek door mijn werk. Dit doen we nadat tipgevers Theo van Wijnkoop en Leen Stikvoort van het Comité Asbest en Dieseldampen Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam (CAD) contact met ons opnemen. Zij zagen onze laatste uitzending over beroepsziekten bij de brandweer en melden dat volgens hen mogelijk ruim 250 bus- en trambestuurders ziek geworden door asbest of als gevolg van het werken in dieseldampen.

Stikvoort en Wijnkoop voeren al 3 jaar een strijd hierover met hun voormalige werkgever. ‘Van de monteurs is nog maar een enkeling in leven en bij de buschauffeurs is er een kaalslag. En de mensen die nog wel in leven zijn hebben COPD of kanker,’ zo laten zij weten. Dieseldampen als oorzaak van een beroepsziekte. Hoe terecht is deze claim? Wij gaan het uitzoeken en kunnen jouw hulp gebruiken:

Wat vinden het GVB en de gemeente van de beweringen? We zijn op zoek naar mensen die beeldmateriaal (foto’s of eventueel video’s) hebben van de diesels die staan te dampen in de garage. We zoeken ook mensen die bij een openbaar vervoersbedrijf gewerkt en vermoeden dat ze ziek zijn geworden door uw werk? Of ben jij deskundig op het gebied van dieseldampen? Tips zijn welkom via tip insturen of via ons tipformulier.

Foto: archiefbeeld Dreamstime

Lees meer over

Werk en inkomen Ziek door mijn werk
Verkenning Research Opnames Uitzending

Ziek door mijn werk

Research

Deel jouw ervaring 183 andere artikelen in onderzoek
Uitzending is geweest op maandag 27 april 22:05u, NPO2

599 tips

ontvangen

Ervaringsdeskundigen

gezocht

Dit artikel is geschreven door:

Redactie de Monitor Redactie
Lees verder
@de_monitor

Deel dit artikel

Meer artikelen in dit onderzoek

Toon meer

Meer weten?

De Monitor onderzoekt de werkplek. In het verleden deden we onderzoek naar beroepsziekten en hoe het systeem op mensen met klachten reageert. Nu doen we onderzoek naar de kantoortuin.
Alles over dit onderzoek